Meny
Baka / Home / Jul

Baka lyxig kola till jul!

batch_DSC_0028 batch_DSC_0029 batch_DSC_0023 batch_DSC_0045

Hej finaste!

Är ni julpepp?

Jag väntar till nästa veckoslut sedan går jag loss. Julklapparna är redan införskaffade så jag har allt mys kvar. Slå in paket, fixa fint med blommor, planera julmaten, pyssla och bara julmysa. Älskar älskar julen!

Dessa lyxiga supersmarriga kolor brukar jag koka till jul. Barnen älskar! Och egentligen så är väl allt lyx kan jag tycka som är tillagat med kärlek och fräscha rena råvaror. Jag försöker att tänka närproducerat och ekologiskt så långt jag kan och som är hållbart för oss.

Men så till receptet! Ni ska få två olika och de kommer från boken Pärlans Konfektyr som är en vältummad favorit bland mina kom och bakböcker.

C H O K L A D   O C H   K A K A O K R O S S

Cirka 25 kolor

i n g r e d i e n s e r :

80 g smör

2 dl vispgrädde

1 tsk havssalt

1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver

170 g glykos

250 g strösocker

40 g mörk choklad

20 g krossade kakaobönor

g ö r   s å h ä r :

Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och frön på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Rör ner chokladen och låt den smälta. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått cirka 125 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången och rör ner de krossade kakaobönorna.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

 

P E P P A R M I N T   O C H   P O L K A

Cirka 25 kolar

i n g r e d i n s e r :

1 dl (cirka 100 g) polkagrisar

80 g smör

2 dl vispgrädde

1/2 tsk havssalt

1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver

170 g glykos

250 g strösocker

1/2 tsk pepparmyntsolja

g ö r   s å h ä r :

Krossa polkagrisarna i en mortel.
Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luft- rören ordentligt rensade; ångorna är starka!
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna.
Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt

 

Kolorna är som sagt var barnsligt goda och jag brukar göra tre satser med tre olika smaksättningar. Choklad, vanilj och havssalt och pepparmint. Den sistnämnda är min absoluta favvis.

Kolorna skär jag i ganska smala och långa bitar som jag sedan varsamt rullar in i smörgåspapper. Hur mysigt somhelst att ge bort i en liten ask till någon man tycker om.

 

Annars så har jag vimsat omkring härhemma med kameran om halsen, fixat och stökat och tagit än fler bilder till butiken. Varit på ett första besök hos tandis med rosenknoppen och hon tvärvägrade givetvis att visa sin lilla pärlrand av tänder…envisa lilla hjärtat!

Jag tog en joggtur på kvällen och nu ska jag snart gå på date med Carlos. Vi ses prick 21 varje kväll i soffan förstår ni. Ännu en av Carlos fenomenala ideér. Annars hade jag jobbat bort den stunden och det är ju himla mycket mysigare att sitta tillsammans med älskad och ta kväll på riktigt.

Kram

Julia

 

0

No Comments

 • Maria
  november 19, 2015 at 1:13 e m

  Åh, så kul – jag och min man har också soffdejt varje kväll! Det är toppen! Och nu är jag snål på kola 🙂

  Reply
  • juliak
   november 19, 2015 at 1:35 e m

   Ja visst är det toppen faktiskt. Sedan att han brukar somna efter en halvtimma är ju en annan sak 😀 Men så förståeligt då han stiger upp väldigt tidigt. Jaa åh du måste prova denna kolan. Fantastisk! Vi bakar nog till nästa helg. Kram!

   Reply
 • Liselott
  november 19, 2015 at 4:14 e m

  Var kan man köpa kakaobönor? Kolorna ser smarriga ut så jag måste prova 🙂
  Kram Liselott

  Reply
  • juliak
   november 19, 2015 at 6:32 e m

   Köp kakaonibs om du vill, finns i alla livsmedelsbutiker tror jag. Jag har faktiskt uteslutit dessa de senaste två gångerna så du kan skippa om du vill. Gott blir det ändå 🙂 Kram!

   Reply
 • Anki
  november 20, 2015 at 1:02 e m

  Ser väldans gott ut! Måste prova, tycker bara det känns knepigt att få till rätt konsistens, men det är ju bara å göra om i värsta fall! 🙂 Vilken storlek på form rekommenderas?
  Ha det fint!!

  Reply
  • juliak
   november 20, 2015 at 1:39 e m

   Men du, kulprov är ju grejen! Det tycker jag är smidigt. Sedan så såg jag att det finns en sked med inbyggd termometer på Ica maxi. Den ska jag köpa! Formen som jag använder är ca 25×20 cm. Kram och lycka till!

   Reply

Leave a Reply