Meny
Baka / Recept

Födelsedagskaka och en nostalgisk dag!

Idag är det ingen vanlig dag alls.

Noell fyller 15 år! Alltså på ett sätt kan jag minnas hans födelse som igår. Samtidigt som minnena hör till en svunnen tid och förstås har bleknat. Men om jag anstränger mig, så kan jag ännu känna värmen från hans hud och doften. Åh doften…

Hur trött jag än må vara stundtals, så är mamma det finaste jag någonsin kan tänka mig att vara.

Hans mamma.

Noell är en fantastisk kille med hjärtat på rätt plats. Jag tänker ofta att om alla var som Noell, så skulle världen vara en trygg, varm och god plats.

Hurraaa för Noell!

Jag bakade en kaka till hans dag. Innehållandes allt sådant som jag tycker om. Här kommer receptet som jag hittade inne hos men jag gjorde den lite annorlunda och här kommer min variant på den.

DSC_0748 noells kaka

DSC_0750 noells kaka

DSC_0753 noells kaka

DSC_0751 noells kaka

Kladdkaka med kakdeg och Oreos, 15 bitar:

 

Kladdkaka:

2.25 dl strösocker
0.70 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
1.5 dl vetemjöl
2 ägg
100 g smör, smält
0.25 tsk salt

Kakdeg:

100 g smör
0,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1/2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0.25 dl mjölk
1,5 dl chokladknappar

Mjölkchokladganache:


1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Garnering:

1 paket Oreokakor minivarianten

 

Gör så här:

Kladdkaka: Sätta ugnen på 160°C och klä en form (20×20 cm) med bakplåtspapper.
Blanda strösocker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke.
Knäck i äggen och rör om.
Häll ner det smälta smöret och rör ihop en jämn smet.
Tillsätt saltet och rör ihop och bre ut smeten formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, kanterna ska vara fasta och mitten lös.
Låt stå i kylskåpet under tiden du gör kakdegen.

Kakdeg: Börja med att vispa smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt. Rör ner mjöl och mjölk och arbeta in chokladknapparna.
Tryck ut på kladdkakan och ställ den sedan i kylskåpet.

Chokladganache: Smält ihop grädde och choklad i en kastrull på låg värme och rör om tills all choklad smält. Låt svalna.

Garnering: Bre den avsvalnade chokladganachen på kakan och toppa med oreos. Ställ sedan i kylskåp i ungefär 20 minuter och skär kakan sedan i rutor.

 

puss

Julia

0

4 Comments

  • C
    november 5, 2020 at 8:30 f m

    Hej Julia! Hoppas inte att detta tolkas negativt, men undrar hur det fungerar att älska bakning i en familj där en person har diabetes? Får de olika kakor (socker vs. utan) eller bakar du oftast sockerfritt? Och om du bakar olika, märker Elle skillnad och tycker att det är jobbigt?

    Reply
    • juliak
      november 5, 2020 at 9:22 f m

      Ingen fara🥰 Det fungerar som vanligt. Gäller att ta rätt dos med insulin ”bara”. Kram

      Reply
  • Birgitta
    november 6, 2020 at 3:44 e m

    Hej! Tack för tipset om lash lift, vilken grej alltså. Använde mig av serumet x lash ett par veckor innan, hade väldigt korta fransar, och de blev verkligen både längre och fylligare av det, tro det eller ej.När det sedan kom på färg och en liten böj så är jag otroligt nöjd! Känner mig pigg och utvilad och behöver inte måla några fransar. Värt pengarna! Ser fram emot mycket jul mys hos dig… Kram.

    Reply
    • juliak
      november 6, 2020 at 10:01 e m

      Nej vad glad jag blir, kram 🥰

      Reply

Leave a Reply