Meny
Baka / Kockums Jernverk / Promotion

Kockums Jernverk

“Det är sent 1800-tal i Ronneby, familjen Kockum har precis satt igång bygget av sin nya fabrik. Planen är att tillverka kannor, hinkar och sjukhusredskap. 1893 hittar en annan produkt ut från fabriken. En produkt som helt förändrar verksamhetens framtid: Det emaljerade kokkärlet.

Kockums emaljerade kokkärl görs i flera olika färger, men det är den milda gula färgen med den tunna mörkgröna kanten längst upp som svenskarna gillar allra bäst. Det finns ingen hejd på försäljningen, och allra bäst går det på 1930-talet. Det lagas grytor som aldrig förr och den genuina designen och det hållbara materialet syns i vart och vartannat hem.

Men. Så kom 60-talet. Det svenska folkhemmet väljer plasten före allt annat. De fina emaljerade kärlen hamnar längre och längre bak i köksskåpen… Kockums Jernverk möter nedgången med nya grepp, uppdaterar färger och former med hjälp av framgångsrika formgivare som ädelsmeden Sigurd Persson och designern Arne Erkers. Men det räcker inte. Tillslut åker de emaljerade kärlen ut ur de svenska köken. Produktionen på Kockums Jernverk stannar av.

Tills nu. Tiderna ändras och tur är väl det. Idag fasas plasten ut ur de svenska hushållen och det finns åter plats för kvalitet och form i köken. Därför har vi tagit vara på det bästa från 30-talet – som det hållbara materialet och designen – uppdaterat färgpaletten något och kickat igång Kockums Jernverk. Med vår nya kollektion vill vi ge dig inspiration och glädje i köket och frambringa en känsla kring matlagningen som du inte upplevt förut. Dessutom är det viktigt för oss att våra produkter är vackra nog att du vill låta dem stå framme, även mellan middagarna.

Allt vi behövde göra var att vänta på vår tid. Och nu är den här, igen”

 

Varmt och hjärtligt välkommen åter. Kockums Jernverk! Samma goda kvalité i en uppfräschad design. Åh åh åh färgerna! Så fina. Kvalitén har nog de flesta av oss som är loppisälskare kollen på. Kockums emaljerade bruksföremål håller ju i evigheters evigheter!

Det jag fullkomligen älskar med produkterna är att det blir liksom fint att “ställa kastrullen” på köksbordet. Sådan vardagliga detaljer är viktiga för mig. Plasten har får länge sedan fasats ur från vårt kök.

Dsc 8874 tile

Dsc 8841

Dsc 8865 tile

Dsc 8845

Dsc 8844 tile

Dsc 8851

 

Jag passade på att både piffa och baka med mina nya kökstillbehör.

Tycker ju väldigt mycket om bruksföremål med flera olika användningsområden så efter att jag bakat färdigt kakan så plockade jag in en sensommarbukett från trädgården som hamnade i måttbringan.

Vi tar en titt! Och ja, ni ska såklart också få receptet på kakan. Den svänger man lätt och snabbt ihop i en kastrull. En ny favoritkaka hemma hos oss som bakats flera gånger om redan.

Dsc 8879 tile

Dsc 8875

Dsc 8884

Dsc 8885

Dsc 8922

Dsc 8900

Dsc 8917

Dsc 8903 tile

Dsc 8920

 

R E C E P T

“Äppelkaka som på mormors tid”

 

i n g r e d i e n s e r :

225 gram smör

5 dl socker

5 1/2 dl mjöl ( jag är så förtjust i skrädmjöl så jag brukar byta ut hälften mot det )

1/2 tsk vaniljpulver

4 ägg

valfri mängd äpplen + råsocker + kardemumma

 

g ö r   s å h ä r :

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjöl, vanilj, socker och ägg. Blanda väl. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ( min är 31,5×19,8×6 ). Peta ner skivor av äpple tätt, tätt och strö över generöst med råsocker och nystött kardemumma. Grädda kakan i ungefär 45 minuter i 175 grader.

 

Prova att baka äppelkakan till söndagsfikat vettja. Och Kockums sortiment, ja det hittar ni HÄR på hemsidan. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilken färg som är min favvo…så många fina att välja mellan!

puss

Julia

 

 

0

No Comments

    Leave a Reply