Meny
Barn

Att amma länge!

40nHjkB5TUaPj0OcjHZ71w

Yes! Amning pågår ännu.

För att vi vill och kan. Varken mer eller mindre.

Jag ammade Noell och Elle i 11 månader.

Belle ungefär 1 och ett halvt år.

Juno är idag ungefär 21 månader gammal. Ganska så stor tjej. Men ändå väldigt liten.

Hon tycker att det är supermysigt med amningen och jag håller med. Kan hända att jag bryter om nätterna blir allt för bökiga men just nu så fortsätter vi såhär ett tag till. Jag får väl erkänna att jag känner mig aaaaaningens rädd för ett avslut också. Juno är ju en väldigt bestämd liten tjej skulle man kunna säga hehe…och att ta nattliga fighter just nu är uteslutet. Jag är för trött. Minns avsluten med de andra barnen som odramatiska och enkla dock.

Och sorgen att sluta amma är faktiskt oändligt jobbig där och då. Det lättar ju såklart men eftersom detta är sista gången jag ammar så blir det ännu sorgligare. Jag har verkligen älskat att amma. Även om jag haft det supertungt varje gång i början. Men det har varit så så så värt  att kämpa mig genom blod, smärta och tårar.

Jag har några tips när de kommer till amning. Om man vill amma alltså.

Ha tålamod, ta hjälp ( BB eller din Bvc sköterska ), våga prata, låt det ta TID i början ( vi pratar om veckor och kanske månader till och med om det är struligt ) och lyssna på din egen känsla och hjärta. Det är saksamma vad andra tycker, tror eller säger. Man har oftast en egen känsla. Detsamma gäller sedan när det kommer till avslut. Vad som är normalt, brukligt eller okej är ingenting som någon annan bestämmer än du och ditt barn. Sluta inte amma för att det känns som att du borde det. Sluta för att det är att tid för det helt enkelt. För att du bestämt det. Eller ditt barn. Eller ni tillsammans.

puss

Julia

 

 

0

10 Comments

 • Catta
  oktober 8, 2018 at 8:54 e m

  Åååååh Julia, sitter här och lipar nu. Gud så fint, och jag saknar bebistiden så jag dör. Älskade att amma även jag, bästa bästa.
  Tog 6 veckor innan jag kunde amma Valentin men när det väl funkade (han var tvungen att börja med flaska då jag var för sjuk efter förlossningen) så ammade jag tills han var nästan 12 månader och då valde han själv att sluta. Minns blicken som sa ungefär -Vad gör du? När jag la honom vid bröstet haha. Blev så ledsen men det var ju det bästa sättet att få ett avslut egentligen, att han själv valde.
  Med Inez var det superjobbigt att sluta, hon ääälskade att tutta, 1 år och 3 månader var hon när vi tog beslut om att det skulle vara slut och det blev ett rent helvete i två veckor drygt, hon skrek för sitt liv stackarn. Hade fortsatt om jag inte “kände press från samhället” om du förstår vad jag menar. Hade det varit idag hade jag gjort precis som du, ammat länge.
  Tror jag har skrivit om det här förut.. men men..
  Åh vad jag vill börja om, jag vill ha en till men kan inte få fler tyvärr. Är enormt tacksam för mina två såklart (IVF) men jag har alltid drömt om en stor familj med minst 4 barn.

  Tycker du gör helt rätt och det är så härligt och vackert att läsa om hur naturligt det är för dig, superviktigt idag med alla pekpinnar hit och dit, krav press och stress. Tror det där kanske är värre kring storstäder iofs, eller det är min fördom iaf. Minns hur jag kände mig fruktansvärt utstirrad en gång när jag ammande V när han var 8 mån (och storväxt haha) inne på ett café (men inte speciellt öppet) och det kändes inte bekvämt.
  Minns iofs också positiva gånger då jag bl.a satt på Joe Farellis på Avenyn Gbg och hade precis beställt in mat och skulle mysa med min vän som var hemma från USA då plötsligt V börjar gallskrika efter brösten och jag bara -panik! Men stoppade in honom under tröjan och personalen log och gjorde tummen upp, fint. Så det ska vara, naturligt och ingen annans business samt att det blir lugn och ro för alla 🙂

  Oj det här blev långt haha.

  Kram på dig starka vackra kvinna, jag beundrar dig.💕

  Reply
  • juliak
   oktober 9, 2018 at 11:15 f m

   Ååå Catta!!! Förstår precis vad du menar med “pressen”. Känner med dig väldigt mycket. Jag drömmer SÅ om att en vacker dag få barnbarn. Tänker att det stillar nog den där längtan efter en liten. Tror du inte? KRAM!

   Reply
 • Johanna
  oktober 8, 2018 at 9:02 e m

  Fortsätt med det! (jag funderade faktiskt här om dagen om du ännu ammar Juno, nu fick jag svar.) Jag saknar så den tiden…nästan sju år sedan nu…min första ammade jag 13mån, men sedan fungerade det inte mera när jag började arbeta (treskiftesjobb). Tvillingarna ammade jag den ena 9mån och den andra 10mån, sedan stod jag inte ut med att var “bitleksak” mera. Nr 4 var drygt 24mån när jag tyckte det var dags att sluta. Visst var det svårt och lite ledsamt, men jag “skämdes” när hon i tid och otid gick och drog upp min skjorta…så här efteråt kan jag varför!? Önskar er många mysiga stunder ännu <3<3<3

  Reply
 • Sara
  oktober 8, 2018 at 10:20 e m

  Ammar också för sista gången. Känner redan sorg.

  Reply
 • Caroline
  oktober 9, 2018 at 12:41 e m

  Så fint inlägg. Jag har ammat mina barn och ammar vårat sista nu och älskar det. Lilltjejen är bara 7månader så förhoppningsvis har jag och hon många månader kvar.

  Det är märkligt det där med amning, när bebis är liten finns pressen att amma för barnets bästa men så snart bebis är liiiite äldre ska man genast sluta. Så tycker dock inte jag.

  Reply
 • Anna
  oktober 9, 2018 at 1:55 e m

  Tack för att du delar med dig och vågar så upp för att amma länge.
  Min ena dotter ammade jag i 11 månader sedan ville hon inte längre så det blev ett odramatiskt avslut. Minstingen är 14 månader nu och vi ammar fortfarande. Jag känner precis som du; för att vi vill och kan. Har också älskat att amma och för mig har det inte varit svårt någon gång, det har funkat från första stund, vilket jag är så tacksam för. Känner lite vemod över att det kommer ett avslut. Är inte alls redo gör det ännu.
  kram

  Reply
 • Lotta
  oktober 9, 2018 at 3:04 e m

  Så kul att du tar upp ämnet. Verkligen viktigt! Jag ammar själv mitt andra barn just nu, som är 8 månader. Ammade första i knappt 2 år. Alltså ibland slås jag av tanken att jag måste amma bägge lika länge för att det ska bli rättvist. Jag vet att det inte stämmer, eftersom alla barn är olika, men kan ändå inte få bort den tanken. Är det någon som känner igen sig?

  Reply
  • juliak
   oktober 10, 2018 at 8:59 f m

   Åååh jag förstår hur du tänker och känner. Men! Alla barn är individuella som du säger så du vet ju redan om hur det är. Försök slå bort tanken och njut av nuet. Stor kram!

   Reply
 • Hanna Sundqvist
  oktober 9, 2018 at 9:51 e m

  Så sant det du skriver ,känner igen mig så❤️

  Reply
 • Hanna Sundqvist
  oktober 9, 2018 at 9:52 e m

  Känner igen mig så och så sant❤️

  Reply

Leave a Reply