Meny
Barn

Hur vi upptäckte Elles diabetes?

Hej sötisar!

Hoppas dagen varit fin?

Jag tycker ju väldigt mycket om måndagar.

1DChoRvOQ8e69acN2PkZzw

pJ8ZIExMRbaM+RbRu1lCkw

Har fått så många frågor om hur vi upptäckte Elles diabetes och nu känner jag mig redo att skriva om det. Svaret är att hon visade på typiska diabetessymptom och det gick snabbt undan.

Hon kom in i ett oerhört dåligt skick och fick spendera flera dagar på intensiven bland traumapatienter. Hon var var i ett tillstånd som kallas för Ketoacidos. Vilket innebär att man är i ett mycket allvarligt tillstånd som är livshotande.

Jag känner själv att jag hade nog kunnat se hennes tillstånd tidigare om inte sorgen efter pappas bortgång bedövat mig så djupt. Elle las in på intensiven tre dagar efter pappas död.

Sommaren var också väldigt speciell med värmen. Alla vara vi törstiga, trötta och medtagna av situationen med pappa.

Hursomhelst så magrade hon mycket på kort tid, var törstig och trött. Dagen innan hon blev inlagd så noterade jag att orken var helt slut hos henne. Elle är väldigt pigg, energisk och fysiskt aktiv i vanliga fall. Jag och Carlos bestämde att dagen efter åker han in med Elle. Under natten visste vi båda två att hon är sjuk i diabetes. Allt annat kändes uteslutet och det blev ett fåtal timmar med sömn under natten.

Elle och Carlos åkte in. Sjukhuspersonalen meddelade omgående att de misstänkte Diabetes typ 1. Vilket även provtagningarna visade.

Jag kan nästan skämmas såhär i efterhand över min egen okunskap om hur det är att leva med sjukdomen. Men mer om det en annan gång. Jag tänkte berätta för er allt jag kan och våra erfarenheter.

Kunskap är alltid rätt eller hur?

kram

Julia

 

0

6 Comments

 • Louise
  oktober 15, 2018 at 7:46 e m

  Du ska INTE SKÄMMAS! Herregud det är lätt att missta symptomen i den sits ni redan befann er i, med allt annat. Lägg inte skuld på dig själv <3

  Reply
 • Annie
  oktober 15, 2018 at 8:07 e m

  Vilken tur att det gick bra, ketoacidos är verkligen inte o leka med!!! Har själv åkt ambulans in för misstänkt ketoacidos och jäklar vilket pådrag det blir när ketonerna sticker…. ett tips är att be om att få en ketonmätare att ha hemma (om ni inte redan fått det såklart), väldigt skönt vid infektioner eller om man känner sig dålig att kunna testa o hålla koll på värdena hemma…

  Reply
 • Anna
  oktober 15, 2018 at 8:20 e m

  Hej! Vill tipsa om finlandssvenska bloggaren Maria som skriver om sitt liv med diabetes i bloggen Att vara etta (attvaraetta.com). Hon delar erfarenheter, tips, recept och fakta på ett personligt, informativt och lättsamt sätt. Hoppas ni får en fortsatt skön höst och att Elle mår bra!

  Reply
 • Gabriella
  oktober 17, 2018 at 9:44 f m

  Åh, det är då lätt att missa, särskilt i den situationen.
  Har själv barn som varit svårt sjukt och man tycker alltid man borde sett/gjort något tidigare men det är inte alltid så lätt.
  Skönt att hon är piggare nu, hoppas det blir lättare och lättare för henne.

  Reply
 • Hanna
  november 4, 2018 at 7:04 e m

  Hej Julia!

  Min son Ellis som är sex år fick för ca en vecka sedan diagnosen diabetes. Just nu känns allt lite övermäktigt med blodsockervärden som är lite som berg och dalar. Det skulle vara så givande att få höra hur det går för er nu när det gått en liten tid. Jag hoppas att allt går bra för Elle.

  Reply
  • juliak
   november 5, 2018 at 9:58 f m

   Åh KRAM till dig. Jag skriver ett inlägg under veckan.

   Reply

Leave a Reply