Meny
Barn / Gravid

Vinterbebis

 

Hej söta!

 

Supersuperkallt här hos oss. C tände en brasa tidigt innan han åkte iväg och de är ungefär det vi ska göra idag. Fortsätta elda och mysa mest inne.

Det här med vinterbebis. Jag är inte van alls. Noell föddes i början på november och ja visserligen var han ju en vinterbebis men jag gick in i en total bebisbubbla som bara är möjlig den allra första gången. Jag kan inte minnas att vi var ute bland människor på månader. Och inte hann jag varken städa, laga mat eller duscha…Prick all tid gick åt till att ta hand och och beundra min allra första lilla bebis.

Läget är ju något annorlunda idag med tider att passa och en stor familj som ska fortsätta med sin vardag. Eller ja Noell och Elle som ska vara på skolan.

Belle planerar att vara storasysterledig i flera år haha. Lillhjärtat alltså så hon är engagerad och förväntansfull.

Jag har köpt en ljuvlig ljusgrön overall ( HM ), fårskinnsfäll till vagnen, varmare mössa och en åkpåse. Känner att jag har dålig koll på vad som behövs. Så har ni några ovärderliga vinterbebistips, dela gärna med er!

Min största skräck är alla sjukdomar som är i omlopp den här årstiden. För att inte tala om februari. Ryser av bara tanken. Vi kan inte isolera oss och ja jag vet inte riktigt hur man ska hantera en nyfödd i februarimånad som är den värsta på året gällande förkylningar. Ångest redan i förväg. Men jag antar att det enda man kan göra är att hålla en god hygien och se till att undvika föris en bra tid både före och efter förlossning.

 

Återkommer med en inköpslista på vad som kan tänkas behövas till en bebis oavsett årstid. Har prickat av precis allt förutom en sak. Så snart börjar jag känna mig en smula redo. En del projekt att beta av hemma förstås..som att maniskt städa igenom aaaaalla lådor, skåp och skrymslen. Ja sådana projekt. Som känns absolut livsnödvändiga just nu. Inte lika om några månader. Men det hör liksom till.

Nu lite städtorsdag sen fortsätter jullovslunket och myset.

Ses snart igen!

Julia

0

No Comments

 • Johanna Farahmand
  januari 5, 2017 at 10:45 f m

  Hej Julia! Mitt första barn är fött i februari, och jag tyckte det var helt perfekt! Låter som du har det mesta för vagnen. Kanske en varm yllefilt oxå när man ska lyfta upp liten ute i vinterkylan. En underställströja/ylletröja/fleecetröja oxå att ha i overallen. Den behöver ju inte vara i minsta storleken – gör ju inget om den är lite stor utan skyddar ju faktiskt lite till då. Vantar oxå – ibland använde jag en yllesocka utanpå för att värma lite till. Yllesockor förresten är perfekt! Funkar på både händer och fossingar. Jag köpte till min trea (född i mars) på Ica maxi – jättefina beige och rimligt pris.
  Vi blev inte sjuka speciellt mycket – amningen skyddade väldigt bra. Hösten som kom efter var betydligt värre. Sen kan man väl undvika Ikea etc med tanke på RS-virus och så men det vet kloka du väl redan 🙂

  kram & lycka till med bebis!

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 11:13 f m

   Åh tack snälla för dina tips och tankar! Jag har bara fleecebyxor och nog inget varmt upptill när jag tänker efter. Ingen bra filt heller… Smart med sockorna, det har jag faktiskt. Men varm filt och en varmare kofta, underställ ska jag fixa.

   Och ja vi undviker folksamlingar framöver tills våren anlänt. Tur att de finns nätshopping 😀

   Kram och tack!

   Reply
 • Erika
  januari 5, 2017 at 11:07 f m

  Fick mitt andra barn på trettondagen förra året och hade mycket panik för sjukdomar innan. Han var frisk som en nötkärna ända till hösten så försök att inte tänka för mycket på det.

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 11:08 f m

   Sant. Expert på att jaga upp mig för allt i förväg. Man kan inte göra mer än sitt bästa för att undvika att bebisen blir smittad ju. Kram!

   Reply
 • Anna
  januari 5, 2017 at 11:36 f m

  Hej Julia! Alla mina tre busungar är födda i februari (med två års mellanrum) och jag hade en vetevärmekudde som jag värmde och la i bebisens fotända när vi var ute. Den höll värmen fint bland fårskinn mm. Självklart ska det inte vara för varmt åt bebisen, men det var ändå bra att förstärka värmen lite om man var osäker på om kläderna faktiskt var tillräckligt varma 🙂 Sedan undvek vi köpcentrum mm när barnen var små. När det gäller ‘vabruari’ är du inne på rätt spår tror jag, skippa förskolan om det går och tvätta med tvål och vatten och sedan handsprit. Och förklara för barnens kompisars föräldrar att de gärna får berätta om deras barn är förkylda/har varit magsjuka. Inte alla som tänker på detta trots självklarheten. Kram och lycka till!

  Reply
 • Anna
  januari 5, 2017 at 11:59 f m

  Hej igen!
  Vart förvånad när vi vaccinera våran trea. Född i april-16 då bm frågade ifall vi ville vaccinera mot den vanligaste magsjukeviruset. Halleluja! Trodde jag drömde. Sockerlösning som sprutas in två ggr i munnen.. Tror de räcker 2år! skyddar inte mot alla, men kändes endå som en lättnad när man har syskon på skola & Föris! Kram

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 12:47 e m

   Jasså! Har jag aldrig hört om. Men vet du, vi har aldrig varit magsjuka. Någonsin. Peppar peppar 😀 KRAM

   Reply
   • Camilla
    januari 5, 2017 at 1:51 e m

    Vaccinet är rätt nytt, mot rotavirus 🙂

    Reply
 • Sofia
  januari 5, 2017 at 12:05 e m

  Hej Julia! Har följt dig sen du var gravid med Belle. Gillar ditt lugn, din syn på familjen och din positiva inställning (o dina vackra bilder såklart)!!! Jag har lyckats klämma in alla mina tre bebisar (14, snart 7 och snart 5år) på vintern! Mina bästa tips är ullinlägg till “mjölkpaketen” så det inte blir glass . Värmande vete/riskudde till bebis J när ni ska gå på vagnpromenad. Jag hade mina barn MYCKET i bärsjäl, även när vi var ute, perfekt när storasyskonen ville åka pulka för då vet man att bebisen är varm och go.
  Och såklart – försöka undvika folksamlingar så mycket som det går för att minimera smittorisken! Vill avsluta med att gratulera lilla bebis J som får er som familj! Lycka till med allt! Kram Sofia

  Reply
 • Anna
  januari 5, 2017 at 12:26 e m

  Vårt barn föddes förra vintern. De som kom på besök var tvungna att sprita händer i dörren. Vissa skrattade nog åt oss men det struntade vi i. Det viktigaste var att barnet höll sig friskt. Vi tog inte emot besök av dagisbarn heller första månaderna.
  I vagnen hade vi fårskinn, åkpåse och fleeceoverall. Det blev nästan för varmt ibland. Då hade jag istället för åkpåse dubbla yllefiltar. Precis lagom 🙂 Sen kan jag inte minnas att vi var ute några längre perioder precis i början heller.

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 12:46 e m

   Nej just man kanske är hemma och inne allra mest första tiden. Och det känns helt rimligt att hålla en bra handhygien, det kan folk ju tycka precis vad de vill om, bra gjort! Förstår inte att jag liksom glömt av det mesta med bebistiden men man kommer ju in i det snabbt…

   Kram och tack för att du delade med dig!

   Reply
 • Sofia
  januari 5, 2017 at 12:33 e m

  Hej Julia! Jag har följt dig sen du var gravid med Belle. Gillar ditt lugn, din syn på familjen och din positiva inställning (o dina vackra bilder såklart)! Jag har lyckats klämma in alla mina tre barn på vintern. Mina bästa tips är:
  – Ullinlägg till “mjölkpaketen”, man vill ju inte bju’ på glass till lilla bebisen. Enda nackdelen är att man luktar som ett får!
  – Värmande ris/vetekudde till vagnen. Jag brukade ha den vid bebisens fötter när vi gick på långpromenad.
  – Bärsjal!!! Inte bärsele, utan bärsjal. Man bär upp bebisen på ett helt annat sätt med sjalen, känns nästan som när man är gravid (om C vill känna på hur det känns). Axlarna tar inte hela tyngden utan man bär med hela kroppen och bebisen ligger nära! Mycket smidigt när man är ute och leker med storasyskonen. Bebisen ligger varmt och tryggt innanför jackan och behöver inte ens nån overall.
  Slutligen vill jag gratulera lilla bebis som får er som familj! Lycka till med allt!
  Kram från Sofia

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 12:44 e m

   Åh wow vilka bra tips, tack Sofia!

   Jag har just det kvar på min lista, ull/silkesinlägg. Superbra tips med vetevärmaren det har jag inte tänkt på! Ok har du provat en sjal som man kan trä över sig nästan som en tisha? Har nämligen spanat in en sådan. Blir nervös av tanken på knytandet 😀

   KRAM

   Reply
   • Sofia
    januari 5, 2017 at 1:23 e m

    Jag hade en knytsjal med lite elasticitet. Det var lite krångligt i början innan man lärt sig “knuten”. Men efter några ggr träning gick det som en dans! Jag lovar att du inte kommer ångra dig! Om du skaffar dig en nu så hinner du träna (på en docka) och bli proffs lagom till bebis J anländer. Ett tips är att sy/klippa till en lagom sjal t Belle som hon kan ha sin nalle/docka i!
    Ursäkta för att jag blev tjatig o skickade två medd!!!

    Reply
    • Julia
     januari 5, 2017 at 6:51 e m

     Gud så gulligt med en liten till Belle. Ska reka runt lite. Kram och tack för att du delar med dig. Guld värt 🙂

     Reply
 • Helena
  januari 5, 2017 at 1:19 e m

  Hej! Tack för en fin blogg, så inspirerande att se dina vackra bilder! Och din fina mage 🙂 Jag har två barn födda i slutet av november och början av december och trots extrem kyla båda gångerna så hade jag aldrig problem med mjölkstockning pga kyla. Men det är ju så olika!

  Angående sjukdomar så kan jag bara hålla med dig. Båda våra barn är födda tuffa RS-år (vilket det är varannan säsong, och tyvärr denna säsongen) och vi isolerade oss helt med ettan. Med tvåan gjorde vi samma. Storasyster gick inte på förskola och vi träffade absolut ingen med minsta lilla snuva. Vi var så noga med handhygien och lille sonen var aldrig med ute någonstans. Men! Trots total isolering och nitisk hygien så blev jag riktigt otäckt förkyld när han var sex veckor gammal och två veckor senare blev han så sjuk av RS-virus (som min förkylning visade sig vara) att vi blev inlagda på barnkliniken. Han kunde inte andas eller äta och syrenivån var alldeles för låg. Allt gick bra men det var en hemsk upplevelse och jag är så tacksam att sonen var i övrigt frisk och fullgången för annars hade det kunnat gå riktigt illa. Det fanns inte mycket de kunde göra på sjukhuset mer än att sondmata och ge syrgas. Luftrörsvidgande hjälpte inte alls. Otäckt!

  Ibland ser jag människor med små bebisar ute på Ica eller lekland och då kan jag få lite panik. Det är så värt isoleringen att slippa en lufthungrig bebis i två veckors tid. Och blir bebisen ändå sjuk (som ju uppenbarligen händer) så behöver man iaf inte ha dåligt samvete! Svårt såklart när man har stora storasyskon som behöver stimulans och skola. Då är det väl handhygien och inga pussar istället! För övrigt var mina närmsta vänner med nyfödda ute med dem hela tiden på olika folktäta ställen och deras bebisar klarade sig. Så man ska ju ha otur! Eller tur 🙂

  Stort lycka till och det kommer säkert gå jättebra❤

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 8:49 e m

   Alltså så hemskt. Mardrömsupplevelse det där verkligen. Glad att det gick bra för er till slut. Mjölkstockning har jag haft och överlag problem med amingen till en början så jag ska köpa ullinlägg och prova för säkerhets skull.

   Tack för omtanken och hälsningen!

   Kram Julia

   Reply
 • Eva
  januari 5, 2017 at 1:24 e m

  Klokt att tänka att Belle ska vara storasysterledig! Vackert ord förövrigt! Som alla tidigare sagt: Undvika affärer och andra ställen med mycket folk! Tvål och vatten räcker gott till händerna!
  Jag gillar också din inställning till familjen! Jag har två nu vuxna söner och jag ångrar aldrig att jag spenderade mycket tid på dem! Barnen behöver tid med oss vuxna! Bli sedda, hörda, få sina känslor bekräftade! När man lägger tid på att få kvalitet på samspelet med sina barn så behövs inte så mycket “fostran” . De blir fina vuxna människor genom gott samspel med oss vuxna! Kram från Eva, mamma och BVC-sköterska

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 8:46 e m

   Vilken helt underbar hälsning, tack! Jag är inne på samma linje gällande “fostran”. Kramar! Julia

   Reply
 • Anna
  januari 5, 2017 at 1:34 e m

  Julia,
  Spädbarnet är rätt bra skyddat mot det mesta i början. Speciellt om det ammas. Antikroppar från dig via moderkakan och sedan genombröstmjölken är ett toppenskydd första månaderna! Då är nog nästa vinter ett större bekymmer 🙂 Däremot är det ju bra om mamman som ska ta hand om bebisen får vara frisk…

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 2:20 e m

   Jaa det har du rätt i! Flickorna blev förkylda väldigt små mitt under sommaren ( !! ) trots amning men ja jag är på din linje. Kram!

   Reply
 • Åsa
  januari 5, 2017 at 3:07 e m

  Men så mysigt!
  Jag har två vinterbarn (Januari o December).
  Fick jag välja en enda grej att köpa inför ett till barn (kommer inte hända, två kolikbarn är liksom max ) så skulle jag köpa en till åkpåse till bilbarnstolen, den jag hade kom från Bozz. Så smidigt, behövs bara en fleece om man ska iväg, för hur det än är så är det alltid att dom sover när man ska åka så det är mitt absoluta tips!
  Lycka till när det är dags!

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 4:23 e m

   Men jaaa det hade jag med flickorna ju! Ska ta och köpa en till faktiskt. Himla smidigt var det. Åh kolikbarn…låter hur tufft som helst! KRAM och tack!

   Reply
 • Sofia
  januari 5, 2017 at 5:25 e m

  Januaribebis här för sex år sedan. Mitt tips: separat åkpåse eller tunnare overall till bilstolen. Sjukt jobbigt med tjocka overallen på lilla fågelungen. Ska bli så spännande att få se ert lilla underverk.

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 6:50 e m

   Mycket mycket bra tips med dubbla åkpåsar! Kram

   Reply
 • Lilla jag
  januari 5, 2017 at 5:45 e m

  Hej, stort grattis till kommande bebis! Vårt andra barn föddes på nyårsafton och trots att vi var jätte jätte försiktiga så fick han rs-virus när han var 1 månad gammal. Kraftig variant och tankar och känslor som sitter kvar starkt i mig fortfarande då vi låg på sjukhuset länge. Han är 7 år idag. Visst var det en väldigt jobbig tid men å andra sidan klarade vi oss igenom det och det är också en lärdom. Jag som är så nojig och rädd för alla sjukdomar samt har sjukhusskräck. Det gick det med, man måste vara försiktig men jag är tyvärr nojig men klarade det ändå. Kram

  Reply
  • Julia
   januari 5, 2017 at 6:50 e m

   Men ÅH så hemskt. Känner så med dig/er. Jag är likadan. Oerhört nojig, rädd och nervöst lagd när det kommer till sådant. Vi får ta en dag i taget och göra det bästa möjliga.

   Kramar! Julia

   Reply
 • Åsa
  januari 5, 2017 at 11:57 e m

  Hej och grattis till er lilla fyra! Svägerskan har fyra fina flickor på 10, 8, 4 och 2 år nu. Fantastisk dynamik i en sådan skara! Min yngsta föddes i november -05 så vi var ute på korta promenader för storasysters skull. Ett fårskinn i vår rymliga Emmaljunga, en tunnare åkpåse med en varm vetekanin i samt en ullfilt de kallaste dagarna. Polarn hade en mysig brun overall i smalspårig Manchester med ett bomullsfoder i som var toppen med en kofta under. Lite lager på lager precis som du tänkt är nog det bästa. Stort lycka till, kram från mig!

  Reply
 • Melanie
  januari 6, 2017 at 5:56 f m

  Du var fått bra tips ser jag. Underbart.
  Jag fick min flicka i slutet av september, van vid sommarbebis…
  Vi fick en overall/påse från Newbie i present, den har varit jättebra. Är armar upptill och påse nertill..så hon kan gosa runt m benen när de ligger i vagnen o sen är den smidig i bilstolen.
  Har alltid ullsockar på fossingarna.
  Vår lilla har tyvärr varit förkyld redan. Och krupp. Nässug, näsdroppar och högläge på sängen underlättar enormt ! Och så amma, amma, amma 😉
  Filtar överallt första tiden. Så inte övergångarna blir så chockartade för bebis, om man byter famn, ska till skötbordet m.m..
  Passa på att mysa så mycket det går, det tillåts ju mer denna årstiden. Resten har du ryggraden 😉
  Tack för att du delar m dig av livet. På ett fantastiskt fint sätt.
  All lycka inför vad som komma skall <3
  Kram, Melanie.

  Reply
 • Outi
  januari 6, 2017 at 8:38 f m

  Hej fina! Jag vill verkligen tipsa om PoP:s lager 1 och lager 2-plagg i mjuk merinoull. Till min bebis som sov ute varje dag trots sträng kyla (=frisk som en nötkärna) hade jag ullunderställ (aldrig aldrig bomull/syntet) och PoP:s ulloverall, ullmössa och fårskinnstossor och -vantar. Varm åkpåse och ullfilt, och såklart fårskinn, med liggunderlag undertill för att slippa vinddrag. Jag hade aldrig några tjocka overaller, var livrädd för att klä på bebisen “trångt” med tanke på det värsta som kan hända, då det ibland sägs att väldigt “trånga” kläder/filtar kan utlösa ett andningsuppehåll.
  Jag la dessutom extra fårskinn/filtar runt vagnen för att stänga kylan ute, istället för att ha allt “på” bebisen. En tunn filt/sjal som hänger för själva suffletten så det inte kommer in kall luft 🙂
  Personligen tror jag mycket på att låta bebisar sova ute, mitt bästa tips för att också hålla virusar borta.
  Ha en fin dag ❤️

  Reply
 • Melanie
  januari 6, 2017 at 10:25 e m

  ❤️

  Reply
 • Anonym
  januari 7, 2017 at 10:11 e m

  Jag har två vinterbebisar, januari (1:an) och december (2;an). Hade sjuk ångest med ettan och täckte för vagnen när jag åkte buss till BVC och rusade genom mataffären när jag behövde handla, när vi en natt åkte in akut med henne när hon var 3 månader så hade jag ångest i en vecka efteråt då jag trodde hon blivit smittad på akuten av något…. Hon blev inte sjuk. När min 2:a föddes blev jag utskälld av en barnmorska/sköterska när jag kom upp på BB för att jag var så dum som fött min 2:a när jag samtidigt hade ettan (som då skulle fylla 2 år) på förskola…Var jag dum i huvudet frågade hon… Jag som i vanliga fall har rejält med skinn på näsan var omtumlad efter en natt med förlossning och kom mig inte för att svara eller ifrågasätta henne till en kollega. Min 2:a fick vattkoppor när hon var 7 veckor och RS när hon var 4 månader och det gick bra! Man kan ju liksom inte isolera sig helt utan ibland måste man åka kommunalt och ibland måste man handla mat… Jag undvek att ta in henne på förskolan vid hämtning och lämning men ändå fick hon ju magsjuka etc.. Barnläkaren på Sachska som konstaterade RS sa så bra tyckte jag: ” Man kan inte stänga in sig bara för att man fått en bebis” och hennes syn var att BVC och media försökte skrämma upp mammorna med RS-viruset som ju är ett förkylningsvirus som de flesta hanterar bra. Vår tjej behövde inte läggas in och har inga men idag. Är bebisen nyfödd så kanske man givetvis inte ska ställa sig i matkön på IKEA med bebben på armen en lördag kl 14 men vem gör det?? Sunt förnuft och tvål och vatten kommer man långt med så oroa dig inte innan för något som du med största sannolikhet inte kommer behöva hantera! NJUT v bebisen istället för att lyssna på larm-rapporterna. Är det något jag öskar hade varit annorlunda med min etta är att jag borde ha varit mer i nuet och njutit av henne mer än som det blev att jag gick med en klump oro i magen de första 6 månaderna helt i onödan.

  På mina har jag kört Flecce-overall (med tjocktröja och tossor under) och åkpåse i vagnen. Man får stoppa in en hand och känna på magen om de är för varma eller ej 🙂

  Kramar

  Reply
  • Julia
   januari 8, 2017 at 8:06 f m

   Tack för att du delar med dig! Så fruktansvärt att bli utskälld på det viset. Jag hade nog inte kunnat förmå mig till att ifrågasätta heller i just den stunden.

   Jag lovar att njuta. Det har jag verkligen lyckats bättre med för varje barn 🙂 Nu har vi landat i en plan för vårvintern som kommer att passa oss allra bäst.

   Kram och tack igen för att du ville dela med dig!

   Julia

   Reply

Leave a Reply