Jag har känt pressen och hetsen hehe…SÅ roligt att ni är flera som önskar ett alldeles eget inlägg om just Dahlior.
Jag har ju skrivit om dessa blommor som har en lite tudelad plats i mitt hjärta tidigare både HÄR och HÄR.
Men efter mitt andra år med Dahlior så är det dags för ett riktigt matigt inlägg med mina allra bästa tips och tankar kring vilka sorter som är fina tillsammans, hur man binder den vackraste buketten och får den frodigaste rabatten.
Och gällande mitt agg mot dahlian. Allt är förlåtet hehe.
Hur planterar man Dahlia?
Dahlian är en ganska anskrämlig liten torr knöl till en början som ser till synes livlös ut när man öppnar förpackningen.
Knölarna kan man köpa online eller i butik. Ger inget särskilt tips när det kommer till butik då jag fick väldigt många knölar i år som det inte blev något av. Jag gissar på dålig kvalité eller frostskadade.
Knölarna får alltså inte levereras när det är frostrisk för då skadas de. Det är även därför knölarna grävs upp men mer om det sedan.
Knölarna kan planteras ut direkt när risken för frost är över. Eller så förodlar man inomhus om man som jag vill njuta av blommorna riktigt riktigt länge. Här gäller det dock att inte ha för varmt eller mörkt. Man vill gärna ha en stadig knubbig planta.
Jag har satt mina knölar i jord under april månad. Rejäla krukor med urnjord. Lite av toppen på knölen kan sticka upp ur jorden. Jag vet att det går att använda plastpåsar som “krukor” också.
Krukorna har fått stå frostfritt i växthuset.
Att toppa?
Jag har provat både och. Jag upplever att mina plantor blivit stadiga och knubbiga oavsett om jag toppat av de eller inte. Fördelen är att man av den delen som klipps bort kan ta en stickling. Om man vill ha ännu fler plantor vill säga. Att toppa plantan innebär att man klipper av en bit av toppen när den är ungefär 20 cm hög.
Friland, kruka eller lådor?
Dags att planera ut och det görs när risken för frost är över. Dahlia i kruka kräver mer tillsyn i form av bevattning. Såklart. Lådor likaså men klarar sig något bättre. Mina Dahlior i rabatt det vill säga friland är de som är allra vackrast och som också klarat sig bäst från tvestjärtarna. I en normalstor pallkrage sätter jag 6 stycken plantor.
Hur tar jag hand om mina Dahlior?
Som alltid är kvalitén på jorden viktig. Jag kan tumma på mycket men inte det. Dahlian vill gärna inte torka ut speciellt inte i början. Jag gödslar några gånger under en säsong och myllar då ner någon näve med hönsgödsel här och där. Mot tvestjärtar har jag ingen lösning men nästa år ska jag prova att gillra fällor som man tillverkar av torrt gräs och krukor. Såg att Paulina tipsade om detta.
Dahlian är en bräcklig primadonna som behöver stöd allt som oftast. Jag gör enkla av bambu. Tre pinnar som binds ihop med jutesnöre upptill. Och stöden sätter jag dit redan när de inte behövs. En hård vindpust kan vara förödande. När Dahliaplantorna sedan vuxit till sig så stöttar djup varandra fint också.
Vilka sorter är finast?
Detta är ju självklart en smaksak men jag tycker att själva formen är viktig. Jag vill gärna mixa storlekar och sorter så att det blir en spännande blandning. Så förutom favoritfärger är mitt tips att mixa storlek och sort. Så fint med små pompom dahlior tillsammans med större dubbla till exempel.
Vackra Dahliabuketer!
Dahlian tar ju verkligen för sig och kan bli näääästan too much perfekt för mig. Jag tycker om när något blir lite skavigt sådär. När en stil bryts av med en annan och det perfekta rubbas lite. Oj förstår ni ens hur jag menar? Perfekt är helt enkelt trist i mina ögon. Så när jag binder mina dahliabuketter så vill jag gärna addera till något. Gärna något som spretar lite. Luktärt till exempel är jättefint när man tar med bladverk också. Eller ett par äppelkvistar. Frukt och blommor, så vacker kombo!
När hösten kommer!
Och den allra första frosten omfamnat Dahliorna är det dags att ta upp knölarna. Här misslyckades jag helt förra året på grund av att en dörr glömdes öppen när det var som kallast. Då dog knölarna och alla mina pelargoner. Nåväl. Man tar upp knölarna och låter de torka något så att man kan få bort det mesta av jorden. Sedan kan man med fördel slå in i tidningspapper och förvara torrt och svalt över vintern.
Mina Dahlior sommaren 2019
Jag satte prydliga namnetiketter vid plantering av mina Dahlior men så hade jag sån himla härlig hjälpreda vid min sida så det var ett jobb förgäves kan man ju säga. Juno tyckte det var kul att rumstera om lite helt enkelt. Nåväl, ovan ser ni sorterna jag beställde. Alla tog sig inte.
Zingaro
Ace summerset
Break Out
Så fina sensomriga nyanser tillsammans.
Watch up
Maaike
Cafe Au Lait´s blekrosa syster
Polar Ice
Maya
Porcelain
Snowflake
Café Au Lait
Small world
I en gammal sandlåda
Växer och frodas de allra maffigaste sorterna. Ganska fint ändå.
I pallkragarna
Hamnade alla plantor som inte fick plats i rabatten och den gamla sandlådan. Ganska bra plats egentligen men den har invaderats av tvestjärtar och min brist på tid har liksom lämnat de där lådorna åt sitt stackars öde. Nytt försök nästa år. De leverar i alla fall härliga blommor till buketter.
Dahliarabatten
På paradplatsen utanför växthuset. Det är ungefär 10 plantor som samsas där och jag är väldigt nöjd med kombinationen. Höga sorter, låga sorter och olika nyanser av vitt och blekrosa. Lyckat och det bli en repris nästa år.
En Dahliabukett!
Kan ju se ut precis hur man nu önskar men ni minst vad jag skrev om att addera till något mer? Se så fint ihop med äppelkvist.
Piffigt!
En del sorter är ju helt enorma och gör sig inte alls som snittis hemma hos oss. Då är det fint att ha en gammal zinkbalja till exempel som man fyller med vatten och låter ett gäng Dahlior flyta omkring i. Vackert.
Ok dags för sista stunden av jobb innan jag hämtar hem älsklingar. Sista sensomriga dagen också kanske? Vilken väder vi haft. Just nu är jag alldeles begravd i jobb vilket låter värre än vad det är. Är så tacksam och lycklig över hur allt fallit på plats och hur min höst är fylld med alldeles underbara arbetsuppdrag från olika företag. Och inspiration till inlägg äremellan är total. Åh vad jag är glad att ni vill spendera tid här med mig om dagarna.
puss
Julia
Ps, tryck gärna på hjärtat om ni tycker om. Blir så glad då.
28 Comments
Frujill
augusti 28, 2019 at 2:45 e mAlltså, tack snälla! Underbart inlägg som alltid. Men detta har jag väntat lite extra på.
juliak
augusti 28, 2019 at 2:46 e mGlad jag blir🥰
Sigrid
augusti 28, 2019 at 3:03 e mFullkomligt älskar din blogg och detta inlägget är underbart! 🌸🌸 Ska ta till mig av din inspiration på flera av sorterna till nästa år 😊 Ha en fin dag! ♡
juliak
augusti 28, 2019 at 3:05 e mBlir överlycklig för dina ord, bara så att du vet. Tack. Ja och vips är det dags att börja tänka på vårens odlingar, älskar dessa årstidsväxlingar och vilar man får snart inför nästa säsong. KRAM
Moa
augusti 28, 2019 at 3:18 e mNämen jag älskar i lägget!! Jag kommer kopiera dina sorter RAKT AV till våren å jag skäms inte ens🤪😂😂 tack för bästa bloggen😍😍
juliak
augusti 28, 2019 at 3:19 e mHaha älskar detta. Det är ju liksom därför jag gjorde inlägget. Varsågoda att kopiera rakt av eller norpa godbitarna😽
Emma
augusti 28, 2019 at 3:22 e mÄlskar dahlior och går och beundrar mina varje dag. Jag har också haft problem med tvestjärtar (de åt upp tre av mina plantor!) men sen hällde jag myrr på bladen och runt plantorna (ganska rejält!) inte så vackert med vitfläckiga blad men tvestjärtarna försvann direkt. Och plantorna fick blomma ifred.
Jag håller med dig om de gigantiska blommorna, de är svåra att göra buketter av.
Tack för ett fint och inspirerande inlägg! Du verkar vara en så genuint trevlig och fin människa.
juliak
augusti 28, 2019 at 3:30 e mBlir något enormt glad för din hälsning, tack🥰 Vilket bra tips. Får köra på Myrr och fällor av krukor nästa år. Ids inte hålla på mer med det där nu😆 Kram❣️
Anna
augusti 28, 2019 at 3:26 e mFantastiska bilder och helt ljuvliga buketter! Tusen tack för alla Dahlia tips. Nästa år ska jag prova att odla några av dem!
juliak
augusti 28, 2019 at 3:29 e mÅh vad roligt! Snart dags att börja planera nästa säsong🥰
Camilla
augusti 28, 2019 at 3:32 e mTack för ett bra och inspirerande inlägg! Jag blir såå sugen på att sätta ner knölar nästa vår! Jag har nyligen hittat din blogg och läser den med glädje!
juliak
augusti 28, 2019 at 3:52 e mDu är varmt välkommen hit🥰 Tycker definitivt att du ska testa❣️
Karin Vesterlund
augusti 28, 2019 at 4:47 e mJa vad finns att säga!?
Ofattbart underbart ljuvligt helt enkelt 🌸
Kram
juliak
augusti 28, 2019 at 4:55 e mTack tack och tack igen! KRAM
Karin
augusti 28, 2019 at 4:53 e mUnderbart inlägg 🙂 så fint och fantastiska bilder.
juliak
augusti 28, 2019 at 4:54 e mTUSEN tack kära du! kram
Karin A
augusti 28, 2019 at 5:32 e mVilken härligt, inspirerande och lärorikt dahliainlägg! Jag har gjort Paulinas fällor men tror att myrr kan hjälpa ännu mer. Får testa nästa år. Underbara bilder också!
juliak
augusti 28, 2019 at 6:10 e mTack🥰 Man kan ju kör både och tänker jag?
Sanna
augusti 28, 2019 at 8:47 e mHänförande bilder. Hänförande inlägg. 💗
juliak
september 4, 2019 at 10:25 f mGud vad glad jag blir. TACK
Kicki
augusti 28, 2019 at 10:49 e mJag DÖÖÖR så fina buketter!😍
juliak
september 4, 2019 at 10:24 f mHaha åh DÖ inte. KRAM
Hanna Wahlström
augusti 29, 2019 at 5:05 e mHej!
Jättefint inlägg! Älskar Dahlior och har en liten djungel av dem i mitt växthus. Kan tipsa dig om att använda myrr mot tvestjärtar. Så effektivt.
Kram / Hanna
juliak
september 4, 2019 at 10:25 f mSuperbra tips ska prova nästa år. KRAM
Sofia
augusti 29, 2019 at 11:08 e mVackert! ❤️
Har haft några dahlior i sommar men dragit mig för att plocka in dem pga se fullkomligt vidriga små tvestjärtarna som gömmer sig inne i kronbladen. Tips på hur man får bort dem vid plockning sv blommorna?
juliak
september 4, 2019 at 10:25 f mTycker de drar iväg när man skakar på blomman! kram
Jenny
september 2, 2019 at 6:04 e mWow vilka vackra blommor! Tack för fina råd och tips, måste helt enkelt prova nästa år. Kommer att kopiera dig hej vilt!
Gällande tvestjärtar hörde jag på TV 4 att man ska sätta ner bamburör bland dahliorna, då kryper tvestjärtarna ner där på dagen och gömmer sig, då passar man på att tömma dem. De gillar tydligen bladlöss så man kan flytta dem någon annanstans kanske.
Tack snälla för inspiration.
Med vänlig hälsning, Jenny
juliak
september 4, 2019 at 10:18 f mMen åh vilket bra tips, det måste jag testa nästa år. Nu har jag ett gäng med braiga tips ju. KRAM