Meny
Blommor / Trädgård

Mina dahlior!

Hej hjärtan!

Glad fredag önskar jag var och en av er.

Under sommaren så har det trillat in många önskemål om att jag ska visa lite mer från vår trädgård. Jag hann inte med det nästan alls så jag tänkte ta igen det nu istället. Jag menar det kommer ju en vår och sommar igen. Och det är egentligen inte många månader som trädgården vilar. Eller trädgårdspysslet kanske man ska kalla det. För alldeles snart är det dags att bläddra i frökataloger och planera för nästa års prunkande rabatter och härliga köksland. Eller krukor på balkongen för all del. Är man intresserad av odling så går det ju att odla nästan varsomhelst. Kan meddela att mitt flickrum hade en egenbyggd blomlåda på ben där jag hade mina försådder. Tiggde till mig en kolonilott i 10-års åldern också hehe…

Men nu tycker jag att vi kikar på Dahliarabatten utanför växthuset. Det var en vild rabatt med lupiner, malva och så. Lupinerna ska jag utrota från vår trädgård helt och hållet.

 

Dsc 0423

Jag älskar att september levererar så härliga sensommardagar eller “tidig höstdagar” kanske de ska kallas…

Det här är mitt först år med dahlior. Och vi har haft en stormig relation. Dalar och toppar skulle man kunna säga. Vi är på toppen just nu men när botten var nådd så kände jag mest för att hiva de stackars små knölarna åt skogen.

 

Varför kändes det så trist där ett tag då? Jo dels så var väntan på knopparna nästan olidlig. Alltså det var mer drygt än att gå och vara höggravid nästan hehe…

Och när väl knölarna tagit sig och bladverket vuxit till sig så var väntan på blomknopparna olidlig. Det hände absolut i n g e n t i n g på många många veckor. Samtidigt njöt jag såå av rosor, pioner och annat härligt i mina rabatter. Och jämförde såklart de trista blomlösa dahliaplantorna med allt härligt som levererade. Ovärt var min känsla.

Men!

Dsc 0424 tile

När de väl nu börjat blomma såhär fantastiskt vacker Såå är allt glömt och förlåtet. De förgyller min sensommar och höst! Vilken blomsterlycka alltså. Jag är kär i min Dahliarabatt!

Nästa år tänker jag mig en utökad samling med fler sorter.

 

Här ser ni vilka jag har just nu.

Dsc 0426

Dsc 0429

Dsc 0439

Dsc 0436

Dsc 0430

 

Dahliadrottningen nummer 1 är Weronica. Hon har koll på det här med Dahlior och det är hennes blogg jag lusläst i förhoppning om att också lyckas. Så kika in HÄR hos henne vettja och läs på. Jag kommer såklart också att skriva om Dahlior här hos mig. Jag har till exempel aldrig övervintrat knölar så den proceduren blir min allra första. Så spännande! Och nu vet jag. Dahliorna är väl värda att vårda ömt och ha tålamod med.

Bara se här vilken söt sensommarbukett jag kunde plocka in idag.

Img 2241

Dsc 0428

Fredag och helg. Väldigt härligt. Jag siktar på att ge lite kärlek till stackars trädgården. Den har fått sköta sig själv senaste tiden. Eller så blir det mys i soffan helgen lång. Hela familjen har snörvlat ikapp mer eller mindre och det skulle inte vara så konstigt om jag också åker dit på höstens första förkylning…

Vi ses snart igen. Nu ska jag susa iväg och hämta hem halva barnaskaran som slutat supertidigt.

puss

Julia

0

No Comments

    Leave a Reply