Meny
Övrigt

Matt möter blanka motsatsen

Hej!

Idag ska jag berätta lite om färg. Och hur vi med hjälp av färg kan skapa stora förändringar i ett rum.

Jag har alltid använt mig av kontraster när jag inreder. Olika nyanser, material, strukturer och färger. Även om basen allt som oftast är vit och ljus. Med några undantag i golvväg och så är vårt nya vardagsrum målat med en matt ljusgrå kalkfärg.

I ett rum faller det sig kanske naturligt att måla ytor som lister, foder och dörrar i en mer blank färg av praktiska skäl. Men det är rent estetiskt oerhört vackert tycker jag att arbeta med just kontrasten mellan matt och blankt.
Det matta som känns nästan lite “torrt” och som ljuset lägger sig på, knappt utan några reflektioner
Och det blanka. Som glänser när ljuset lägger sig på ytan. 

Metalltrend råder just nu inom modevärlden ( jag har minsann snappat upp att det är matta läppar och skimrande ögon som gäller 😉 )och nu har den alltså även nått inredningsbranschen. 

Årets stora trend är alltså just nu metaller i framförallt möbler, snickerier och prydnadsföremål som får inredningen att framstå i ett nytt skimmer.

Alcro har tagit fasta på motsatsernas dragningskraft till varandra och har för att möta upp den stora metalltrenden lanserat två olika färger. Pashmina som är en matt färg och Metall dekorfärg som är blank och skimrande.


Alldeles olika. Varandras motsatser men ändå som gjorda för varandra då kontraster och motsatser skapar spännande och vackra miljöer.


Har ni målat med metallfärg någon gång? 

Det är en nyhet för mig helt. 

Och se här. Ett helt guldrum! 

Nästan lite magiskt sådär

Barnen skulle älska.Även om jag personligen nöjer mig med mindre projekt som får vardagen att skimra och skapa det där lilla extra. Jag tänker mig att en vintagepall, ramar, askar eller en skål som jag fyndat på loppis skulle passa fint att måla med just en metallfärg.

Själva färgen ger en vacker metallisk yta i guld eller silver. Färgen kan brytas i 23 andra kulörer som till exempel Vildros och Romans Pärlemor. 

” Med Alcro Metall Dekorfärg ger du gamla möbler, snickerier, prydnadssaker och moderna designföremål en metallisk yta. Eller skapar något så vackert som en pärlemorskimrande sovrumsvägg. Bryt därefter av med Pashmina och njut av effekten”

Det låter ju onekligen spännande och metall skapar onekligen spännande effekter i olika ljus. 

Målas ett helt rum med en metallfärg som guldrummet ovan fångas ljuset upp lätt och hela upplevelsen av inredningen förändras. 

Och jag tänker mig som jag nämnde ovan att det även kan räcka med någon detalj. För att skapa den där kontrasten som jag verkligen tycker om när jag inreder. Det gäller helt enkelt att våga blanda motsatserna.
Motsatserna skapar det vackra…och trivs med varandra. 

Färg är en hel vetenskap. Och det är spännande hur man faktiskt med hjälp av färg kan ändra ett rums karaktär så oerhört. Inte bara genom vilken nyans och färg man väljer…

Inredning för mig handlar om att våga prova. Att våga blanda olika nyanser, strukturer och material. Att inte alltid leta efter den perfekta matchningen…det kan lätt bli lite livlöst och platt på så sätt. 

Är ni modiga? Och vågar inreda med skimmer, metall, matta ytor och färger som är varandras raka motsatser och på så sätt synliggör varandra?

Jag är nog lite halvmodig sådär och håller mig till min färgskala men jobbar gärna med just kontraster när jag inreder vårt hem. 

Men jag blandar mer än gärna in metaller i min inredning för att få alla detaljer och ytor att verkligen synas på det sätt jag vill. 


HÄR finner ni Alcros hemsida för mer inspiration och information.

Kram Julia

Ps, Alcro hälsar att vi ska vara modiga, våga och skapa!

Inlägget publiceras i samarbete med Alcro

0

14 Comments

 • Anonymous
  oktober 8, 2014 at 5:57 f m

  Otroligt vackert:))
  Den färgen skall jag ha!!
  Tack för att du delar med dig.

  Allt gott/

  Reply
 • Anonymous
  oktober 8, 2014 at 6:05 f m

  Fint!!

  Reply
 • Anonymous
  oktober 8, 2014 at 6:09 f m

  Ååh vilket bra tips.
  Jag är jättesugen på att måla något i guld….kram Emma

  Reply
 • Anonymous
  oktober 8, 2014 at 7:38 f m

  Tack för ett inspirerande inlägg! Vår store Gosse (5 år) har länge pratat på att han vill ha ett guldrum.. Vad vi nu skall göra med denna informationen återstår att se.. Får fundera på hur modiga vi är i vår familj! 😉 Kram/ Jessika

  Reply
 • Syster vit
  oktober 8, 2014 at 7:47 f m

  Som i ett slott men jag för min del föredrar koja hihi. Skulle på sin höjd måla någon mindre sak.
  Kram Liselott

  Reply
 • Julias vita drömmar
  oktober 8, 2014 at 8:20 f m

  Anonym, jag med. Guld! Vill måla en ram 🙂

  Anonym, ja visst är de maffigt 😉

  Emma, jag med. Ska loppisfynda en ram tänker jag mig.

  Tack snälla Jessika, haha ja jag kan tro att han vill ha det. Men guldstjärnor och en guldig möbel skulle ju kunna vara hur fint som helst 🙂

  Liselott, jag är inne på ditt spår. Är nog lite feg även om jag absolut älskar att vara modig när jag inreder men mod behöver ju inte vara att måla ett rum illgrönt till exempel…Men kontraster är nog viktigt för känslan.

  kram Julia

  Reply
 • Inger - Soldat Rymans Stugor
  oktober 8, 2014 at 8:43 f m

  Jag är så himla feg av mig och snappar först upp nya trender när det för länge sedan passerat och blivit gamla igen, detta var dock väldigt fint<3 Kram

  Reply
 • Julias vita drömmar
  oktober 8, 2014 at 10:52 f m

  Inger, trendig med jämna mellanrum då 🙂 Men så är jag också. Är inte särskilt trendig av mig men nog påverkas man ibland…

  Kram!

  Reply
 • Hanna
  oktober 8, 2014 at 8:48 e m

  tack för tips
  Ha en fin kväll
  Hanna

  Reply
 • Anonymous
  oktober 8, 2014 at 11:26 e m

  Otroligt dåligt inlägg, om det hade handlat om hemtex eller Ikea, men ärligt talat Julia, färg är verkligen inte din grej… Inget i ditt inlägg känns äkta. sen förstår jag inte hur du kan vara så lättsåld, ena inlägget handlar om ekologisk mat plus att du säljer bra färg i din butik, varför då sänka sig o göra reklam för färg som innehåller kemikalier du inte vill ha i ett hem med barn (ja även vattenbaserade färger innehåller snusk)
  Trodde lite mer om dig än bara pengar, om du åtminstone målat en vägg men det här är ju bara struntprat.

  Reply
 • maria
  oktober 9, 2014 at 7:43 f m

  Ett tips är att skriva att det är ett reklaminlägg för då förstår man lite bättre. Tror också man måste göra det som bloggare(finns nån lag jag inte minns exakt nu). Just nu kändes det bara som att detta inlägg var så långt ifrån de inlägg vi brukar läsa här. Myskänslan och den röda tråden gick lite förlorad.

  Reply
 • Julias vita drömmar
  oktober 9, 2014 at 1:18 e m

  Anonym, oj så tråkigt att du känner så. Men bloggen är en del av mitt företag ( arbete, inkomst, inköp av mat, blöjor osv ) och jag väljer endast samarbeten som jag kan stå för vilket jag i detta fall kan.
  Och jag skulle inte måla en vägg. Däremot en detalj och det skriver jag ju. Och vårt hem är inte målat med naturliga färger mer än i vår utbyggnad även om jag önskar att det var så. Du verkar mest arg….

  Maria, det står tydligt och klart att det är ett samarbete.

  Julia

  Reply
 • Anonymous
  oktober 9, 2014 at 6:26 e m

  Haha, roliga inlägg som vissa gömmer sig bakom:(
  Avundsjuka människor finns det gott om.

  Julia,vi vet att Du är grym..

  Jag undrar om ni skulle jobba utan lön?och varför skulle ni vilja det?och varför inte vara glada att vara en del av denna blogg,passar det inte kan ni göra något annat tycker lilla jag:)

  Och låt Julia sköta det hon är tydligen bäst på:))

  Julia! Min man är datatekniker:)))) mailar dig lite info;))

  Kramis från Lindesberg ;)))

  Reply
 • Sofie
  oktober 11, 2014 at 8:58 f m

  Jag tyckte detta var ett inspirerande inlägg med mycket Julia-känsla i! Och som du skriver, det framgår klart och tydligt att det är ett samarbete.

  Trevlig helg och tack för världens bästa blogg!
  Kram, Sofie

  Reply

Leave a Reply