Meny
Övrigt

Tankar kring alkohol!

DSC_0209

 

En liten men ack så viktig repris på ett inlägg jag skrev förra året!

Sådärja. Nu har jag samlat mina tankar gällande alkohol.

Observera att detta är mina tankar och hur jag väljer att leva mitt liv. Det här är inget hårt pekfinger ett endaste dugg.

Min uppgift här hos mig är ju att inspirera. Och jag passar på att även berätta hur jag förhåller mig till just alkohol. Kanske väcker det en tanke hos någon av er vad vet jag. Men såhär känner jag gällande alkohol idag.

Min relationen till alkohol har varierat genom åren och debuten var ganska så tidig. Fy fy fy alltså vad man i tonåren inte är mogen nog att hantera alkohol punkt och slut. Vi festade på ganska friskt och jag gjorde det ända fram tills jag träffade livets kärlek, Carlos.

Som vuxen har jag tyckt att det kan vara gott med vin eller champagne till maten. Och som festlig dryck. Avkopplande och skönt. Lite vin på en fredag för att fira in helgen och slappna av.

Men när jag blev gravid med Juno så funderade jag kring just helgkonsumtionen av alkohol. Och kom fram till att jag tycker att livet utan är mycket härligare. Jag vill liksom inte känna att det är härligt och avkopplande att smutta vin på en fredag. Jag kan ju bara tala för mig själv men alkohol påverkar mig. Den förstärker mina känslor även om vi talar om en liten mängd. Och jag vill inte vara extraglad, supergullig, känslosam eller fnittrig på grund av alkohol. Det är jag ju utan. Glad, känslosam och skrattig. Njuter livet och kan definitivt koppla av. Men utan ett medel som förstärker känslorna. Det behövs liksom inte. Och SÅ underbart gott tycker inte jag att det är med alkohol. Tack livet för äppelmust liksom. Där snackar vi  g o d dryck.

Jag är mamma till fyra barn i åldrarna 2-14. Jag vill  a l l t i d  vara pålitlig och 100% närvarande gentemot barnen. I mitt humör, i min glädje, i vår vardag och ja i allt. Jag vill kunna hämta barnen närsom eftersom vi bor på landet. Att ha som ursäkt att jag druckit ett glas vin och inte kan hämta är ingen okej ursäkt för mig.

Idag lever vi även med diabetes i familjen. Elle behöver ha föräldrar som är 100% skarpa i sinnet dygnet runt. Hade jag inte bestämt mig för att inte dricka alkohol innan så hade jag definitivt gjort det nu. Jag skulle inte ha vågat ta ett glas vin. Tänk om något skulle hända och jag inte kan köra bil eller råkar bli trött och inte är tillräckligt skärpt när jag korrigerar med insulin på natten…?

Kanske smuttar jag på champagne en vacker dag vem vet. Men just nu, så finns det inget härligt med alkohol alls känner jag och lever helt utan.

Ah just Carlos har egentligen aldrig druckit. Kanske smakar på en öl var tredje år eller så. Den nivån.

Att alkohol ställer till det för många barn är ett faktum och det kan vara allt från små små nyansskillnader i tonläge och blick till faktiskt helt hemska fruktansvärda upplevelser. Åh visst tänker man alltid lite extra på små som far illa i juletider?

 

Hur tänker ni kring alkohol?

Puss!

Julia

0

10 Comments

 • Maria
  december 23, 2019 at 9:33 f m

  Tänker ungefär som du… dricker sällan.. i såfall bara ett eller två glas bubbel.. typ varannan månad eller så.. Är vi på vuxenmiddag utan barnen kan det ev bli något glas till.. men inte mer än så… Har varit så här sedan vi fick vårt första barn för 14 år sedan. Min man tar gärna ett par öl på helgen, men aldrig så att han blir berusad..
  Tacka vet jag julmust på julbordet.. och maken får alkoholfri öl. God jul!

  Reply
 • Johanna ( industrial_living)
  december 23, 2019 at 11:00 f m

  Så bra skrivet, visst jag lever inte helt utan alkohol, men sen jag blev gravid med mitt första barn för 3,5 år sedan har intaget varit minimalt.. mina tankar kring att om jag inte haft behov av de under graviditeter gånger 3 plus amningsperioden , så varför behöver jag nu? Dessutom likt er så lever vi ( jag har) med diabetes i familjen och diabetes + alkohol = error.. finns så många goda alkoholfria alternativ, så varför liksom:)

  Reply
 • Karin Vesterlund
  december 23, 2019 at 3:11 e m

  God jul🎄
  Känns så skönt att du skriver om just detta.
  Även om jag inte dömer andra, tyvärr är det ju ett fritt val!
  Håller med dig till fullo, alkohol bara förstör, vet av egen erfarenhet.
  Jobbat i skolans värld i många år så vet att många barn far illa av just detta.
  Lovén blev till en mardröm för många barn.
  Känslan av att vara här och nu till fullo är oslagbar.
  Kram

  Reply
 • Johanna
  december 24, 2019 at 12:43 f m

  Jag dricker aldrig heller alkohol och ofta tycker jag att man får förklara o att folk nästan ser det som konstigt.
  Men jag har två små barn och jag vill va 100% närvarande för dem.
  Däremot dricker jag gärna alkoholfritt bubbel när vi ska mysa extra eller som till nyår, det finns ju riktigt bra alkoholfria alternativ!
  Tänk så många barn som upplever skräck i juletid tack vare alkoholen.
  God jul fina Julia!

  Reply
 • Nina Vesterinen
  december 24, 2019 at 5:43 f m

  Ja som ung festade man ju på. Och som vuxen vid fest och så, köpte nån cider till bastun och då jag hade ledig. Men tulla en dag ja blir det fyra år så beslör jag att inget mer, jag behöver det inte för att skappna av. Vem vet kanske jahg nån dag tar ett glas vin. Man behöver inte alkohol för att koppla av.. God Jul Julia

  Reply
 • Lotta
  december 24, 2019 at 8:19 f m

  ❤️

  Reply
 • Emmy
  december 24, 2019 at 7:29 e m

  Jag har samma förhållning till alkohol. Med fyra barn i familjen kan jag inte släppa skärpa och kontroll mer än att några gånger per år smaka på lite vin eller bubbel då vi är bortbjudna. Jag blir varm om kinderna av bara några klunkar vin så där känns gränsen definitivt.
  Kram och god jul!

  Reply
 • Åsa
  december 25, 2019 at 11:08 f m

  Bra att du tar upp detta viktiga ämne. Jag känner likadant, vi bor också på landet och jag vill alltid kunna åka och hämta tonårsbarn som vill hem på natten.
  Julkramar till dig!

  Reply
  • juliak
   januari 7, 2020 at 9:38 e m

   🥰

   Reply
 • Alexandra
  december 26, 2019 at 8:55 f m

  Tänker EXAKT lika! Kanske pga extremt dålig relation till alkohol under uppväxten med en alkoholiserad pappa så redan i tonåren gav liksom alkoholen mig ångest. Aldrig känt något behov att dricka för att kunna ha kul eller för att kunna ställa mig på ett dansgolv etc. Efter att jag fick barn känner jag också att jag alltid vill kunna vara här och nu till 100% om något skulle hända osv. Det tråkiga tycker jag bara alltid har varit hur man måste försvara sig för att man INTE dricker, främst när man var ute då men även på julfester på jobb och sånt.

  Ha en fortsatt fin julhelg!

  Reply

Leave a Reply