Meny
Övrigt

Tankar kring alkohol!

s5

Sådärja. Nu har jag samlat mina tankar gällande alkohol.

Observera att detta är mina tankar och hur jag väljer att leva mitt liv. Det här är inget hårt pekfinger ett endaste dugg.

Min uppgift här hos mig är ju att inspirera. Och jag passar på att även berätta hur jag förhåller mig till just alkohol. Kanske väcker det en tanke hos någon av er vad vet jag. Men såhär känner jag gällande alkohol idag.

Min relationen till alkohol har varierat genom åren och debuten var ganska så tidig. Fy fy fy alltså vad man i tonåren inte är mogen nog att hantera alkohol punkt och slut. Vi festade på ganska friskt och jag gjorde det ända fram tills jag träffade livets kärlek, Carlos.

Som vuxen har jag tyckt att det kan vara gott med vin eller champagne till maten. Och som festlig dryck. Avkopplande och skönt. Lite vin på en fredag för att fira in helgen och slappna av.

Men när jag blev gravid med Juno så funderade jag kring just helgkonsumtionen av alkohol. Och kom fram till att jag tycker att livet utan är mycket härligare. Jag vill liksom inte känna att det är härligt och avkopplande att smutta vin på en fredag. Jag kan ju bara tala för mig själv men alkohol påverkar mig. Den förstärker mina känslor även om vi talar om en liten mängd. Och jag vill inte vara extraglad, supergullig, känslosam eller fnittrig på grund av alkohol. Det är jag ju utan. Glad, känslosam och skrattig. Njuter livet och kan definitivt koppla av. Men utan ett medel som förstärker känslorna. Det behövs liksom inte. Och SÅ underbart gott tycker inte jag att det är med alkohol. Tack livet för äppelmust liksom. Där snackar vi  g o d dryck.

Jag är mamma till fyra barn i åldrarna 1-13. Jag vill  a l l t i d  vara pålitlig och 100% närvarande gentemot barnen. I mitt humör, i min glädje, i vår vardag och ja i allt. Jag vill kunna hämta barnen närsom eftersom vi bor på landet. Att ha som ursäkt att jag druckit ett glas vin och inte kan hämta är ingen okej ursäkt för mig.

Idag lever vi även med diabetes i familjen. Elle behöver ha föräldrar som är 100% skarpa i sinnet dygnet runt. Hade jag inte bestämt mig för att inte dricka alkohol innan så hade jag definitivt gjort det nu. Jag skulle inte ha vågat ta ett glas vin. Tänk om något skulle hända och jag inte kan köra bil eller råkar bli trött och inte är tillräckligt skärpt när jag korrigerar med insulin på natten…?

Kanske smuttar jag på champagne en vacker dag vem vet. Men just nu, så finns det inget härligt med alkohol alls känner jag och lever helt utan.

Ah just Carlos har egentligen aldrig druckit. Kanske smakar på en öl var tredje år eller så. Den nivån.

Att alkohol ställer till det för många barn är ett faktum och det kan vara allt från små små nyansskillnader i tonläge och blick till faktiskt helt hemska fruktansvärda upplevelser. Åh visst tänker man alltid lite extra på små som far illa i juletider?

 

Hur tänker ni kring alkohol?

Puss!

Julia

 

0

24 Comments

 • Sofie
  december 21, 2018 at 7:21 f m

  Så klokt och fint skrivet ❤️
  Jag dricker gärna nåt glas vin en fredag eller lördag, men precis som dig avstod jag gärna när vi bodde en bit ut på landet och barnen var ännu mindre. Av rädsla att något skulle hända dem och att man inte skulle ha möjlighet att ta sig in till stan så snabbt som möjligt. Och det var ju inga som helst problem att avstå! Så man borde kanske ta sig en funderare igen, på OM det där vinglaset en fredagkväll verkligen är SÅ lockande..
  som sagt; fin text och kloka ord ❤️ Hoppas ni får en alldeles underbar jul! 🌟❤️🌲

  Reply
 • Lina
  december 21, 2018 at 7:42 f m

  Vi dricker inte heller alkohol. Det är mer eller mindre för att vi inte är så värst förtjust i det men jag har även väldigt dåliga erfarenheter från det. Har en förälder som är alkolist som jag inte har någon kontakt med idag. Ett viktigt ämne att skriva om ❤️

  Reply
 • Lina
  december 21, 2018 at 7:47 f m

  Vilka kloka ord! Jag har en dotter på 18 månader. Min man dricker inte längre sedan några år tillbaka men jag har tagit något glas vin om jag äter middag med vänner själv. Har dock tagit en enhet med min dotter närvarande, dvs ett glas vin eller en öl vid ett antal tillfällen. Börjar känna att det känns mer och mer fel, även om hon har somnat. Detta är inte lätt men bra att reflektera över. Jag har dock svårt för konceptet vit jul som vissa i min omgivning har, tycker att man ska ha ett sunt förhållande till alkohol året om och inte endast en dag. Bra för att väcka tanken men hoppas att den håller i sig. Tack för dina kloka ord som gör att jag reflekterar ännu mer över denna fråga! God jul!

  Reply
 • M
  december 21, 2018 at 8:05 f m

  Jag kan bara hålla med dig. Julen är barnens högtid och jag vet hur alkohol kan förstöra för alla. Förlorade min pappa tidigare i år i sviterna av alkohol. Fruktansvärt. Samtidigt var jag gravid med mitt fjärde barn. Hon var menad att komma till oss efter detta tuffa år och har räddat mig. Jag har ju såklart inte druckit någon alkohol under året som gått och känner att jag kan tänka mig att fortsätta så. Jag har tagit ett glas eller fler tidigare för att slappna av, dämpa min ångest eller för att ha kul. Så destruktivt. Ibland behöver man gå igenom riktigt tuffa saker för att vakna upp och se saker och ting lite ljusare.

  Att många blir arga är ju oftast bara för att man trampar på ömma tår. Det finns inga bra ursäkter för att dricka alkohol. Punkt.

  God jul ❤️

  Reply
 • Therese
  december 21, 2018 at 8:34 f m

  Kloka ord! Är precis på samma bana. Har aldrig varit riktigt förtjust och godare med äppelmust, så varför dricka annat? ☺️ Innan vi fick barn tog vi gärna något glas vin till maten men nu med två små har vi båda avstått faktiskt. Och sen den där delen med arr bo på landet också att man vill kunna köra bil om det skulle vara något.

  Hoppas ni får en riktigt härlig jul, kram!

  Reply
 • Linda
  december 21, 2018 at 8:43 f m

  Klokt val! Vi dricker med försiktighet i familjen då det finns alkoholism i min mans släkt. Det gör ont i hjärtat när man tänker på de barn som växer upp med alkoholism i familjen.

  Reply
 • Jessika eriksson
  december 21, 2018 at 9:01 f m

  Klokt tänkande tycker jag.
  Jag har festat i mina dar,men sen jag fick min dotter blir det väldigt sällan…har ju henne varannan vecka & har aldrig druckit med henne eller nån öl eller nåt glas vin nu när hon är större (13) men det händer kanske 2 ggr per år,jag vill ju kunna köra:)
  Julen har ALLTID varit vit,ända sen min mamma bestämde det & jag har bara fina minnen & den traditionen har jag tagit efter (ibland till nån pojkväns förtret;))
  Har även levt med en alkoholist i tre år & fick verkligen avsmak efter det.
  Men jag dömer ingen men väljer själv att dricka minimalt🖤

  Reply
 • Katharina
  december 21, 2018 at 9:19 f m

  Jag, precis som du, hade en period i livet när det festades och dracks en del. Men ju äldre jag blivit desto mindre alkohol dricker jag. Jag personligen har ganska svårt för inställningen, som jag tycker blivit vanligare, att alkohol är ett måste för många. Till och med om man bjuder hem folk på middag en onsdag så upplever jag att många förväntar sig vin till maten. Jag väljer ofta bort alkohol för att jag inte tycker om den ”avslappnade” känslan som jag tror andra kanske uppskattar. Sen ser man ju hur andras beteende förändras när de dricker och man själv är nykter🙈. Jag säger dock inte att jag är nykterist och aldrig dricker ett glas vin, det händer 1-2-3 gånger om året kanske, om jag är sugen och det är nåt riktigt gott vin. Ofta tycker jag att det finns alkoholfria alternativ som är godare😄. Bortsett från glögg där jag faktiskt tycker att vinglögg är godare än alkoholfria varianter.

  Reply
 • Emma
  december 21, 2018 at 9:36 f m

  I år gav vi pedagogerna varsin vit jul pins som ser ut som en liten god pepparkaksgubbe. Tänk att det är så många barn som far illa pga alkohol, hemskt. ☺️ Alltid lika bra blogginlägg av dig! God jul 🤶

  Reply
  • Eva Lingman
   december 21, 2018 at 11:49 e m

   Varför gav ni pedagogerna dessa pins?! Är det verkligen de som behöver dem…?! Märklig!
   /E

   Reply
 • Veronica
  december 21, 2018 at 10:01 f m

  Jättebra att skriva och ta upp detta! Kanske kan det hjälpa någon att våga säga nej eller någon att få en tankeställare ❤️

  Är uppväxt med föräldrar som ALDRIG drack på högtider eller liknande så tack och lov är detta ingen ”diskussion” i familjen. Är ensamstående mamma och har aldrig och skulle aldrig dricka inför min dotter eller ens när min dotter är hemma. Ett glas bubbel med väninnorna eller ett glas vin på AW är ok för mig om jag skulle vilja, men jag tar gärna en alkoholfri drink istället. Upplever, precis som du skriver, att mina känslor förstärks av alkohol så jag dricker endast alkohol i liten mängd och bara om jag känner mig ”stabil”. En GOD VIT JUL ser jag fram emot ❄️

  Reply
 • Emelie
  december 21, 2018 at 10:05 f m

  Vad fint du skriver. Vad härligt för barnen att ha en mamma som alltid sätter dem först, i alla lägen.

  Jag fick mitt tredje barn i mars i år. Innan har jag druckit vin på helgen, inga mängder men något glas då och då. Nu efter graviditet och amning, då jag inte druckit, är jag inte längre speciellt sugen. Fick också nyligen veta att en nära anhörig har problem med alkoholberoende, och det gjorde också att känslan av att alkohol innebär njutning och välmående naggades i kanten. Just nu tar jag hellre en kopp te. Detta kanske ändras, men sådan är känslan just nu.
  Kram och god jul till dig och familjen!❤️

  Reply
 • Angelika
  december 21, 2018 at 10:09 f m

  Håller med Dig❤️
  Du är en förebild utan att Du vet om det😘

  Reply
 • Maria
  december 21, 2018 at 10:13 f m

  Tack för att du vågar skriva hur du tänker om detta! Vi dricker inte i vår familj och har aldrig gjort. Ser inget behov av att börja heller. Tänker själv att alkohol ställer till det för så många och vill därför inte ha med det att göra. Har vänner som resonerar annorlunda och respekterar naturligtvis det.

  Reply
 • emma
  december 21, 2018 at 10:29 f m

  håller med dej helt! under mina 24 år har jag aldrig druckit en droppe alkohol och aldrig varit på en fest. mina tonår spenderade jag i stallet och mina vänner varken festade eller drack dom heller. min man har kunnat ta en öl eller vin när vi varit iväg nånststanns men sen vi fick barn så dricker inte han heller något mer än lättöl vid enstaka tillfällen då han gillar smaken. vi träffades som 15 åringar och har bott tillsammans sen vi var 16 och jag är otroligt tacksamm för att alkohol inte är en del utav våra liv.
  alkohol har ingenting kring barn att göra och barnens välmående går först, vilket i vår familj utesluter alkoholkonsumtion 👍🏻

  Reply
 • Linda
  december 21, 2018 at 11:29 f m

  Har precis samma inställning. Är 44 år. Har festat hårt som ung, även då barnen var hos sin pappa efter skilsmässan. Är mamma åt en diabetiker som bor hemma än. Han är 24, och fick diabetes som treåring. Har tre barn på heltid mellan 17-24 (en har flyttat hemifrån, tyvärr), samt tre bonusbarn mellan 20-28 (alla har flyttat hemifrån där). Men alla dricker dom emellanåt på helgerna. Speciellt den minsta. Vi skjutsar, kör och finns ALLTID där. 24-7. Nyktra. Min man har levt precis som din Carlos. Och jag är så nöjd. Har MÅNGA runtomkring mig som festar så fort dom är lediga. Och när barnen är hemma. Oansvarigt tycker jag. Mina föräldrar drack aldrig framför oss. Inte mycket annars heller. Julen var barnens jul, sa dom också alltid. Håller med där till 100% 👌

  Reply
 • Anna
  december 21, 2018 at 12:24 e m

  Word!!!! Tänk om alla tänkte så!!!

  Reply
 • Gittan ( Rosenhäxan
  december 21, 2018 at 1:42 e m

  Tänker precis som dej kring alkohol. Inget som behövs för vår del. Tänker på alla barn som får leva med vuxna som inte förste det.
  Kram och God Jul .

  Reply
 • Natalie
  december 21, 2018 at 2:25 e m

  Tack för att du delar med dig. Jag blir glad verkligen och känner likadant. Varför ska man smådricka bara för att man är ledig? Bli lite lullig och extra “mysig” för stunden. Sen må dåligt dagen efter och inte orka lika mycket(så blir det för mig iaf). För mig hör jul och alkohol inte ihop.
  Tyvärr har jag föräldrar som mer eller mindre har alkoholproblem, detta har eskalerat sen syrran och jag blev vuxna och flyttade hemifrån. Började med vin på helgerna till varje dag och lediga stund för dom… Jätte jätte tragiskt. Nu kring jul har jag ställts inför ett sådant dilemma. Nämligen att få dom avstå från alkohol helt. Jag har sagt strängt att “vi kommer ha en vit jul hemma hos oss” . Jag tycker det är otroligt jobbigt för jag vet att dom säkert inte kommer stanna speciellt länge p.g.a detta.
  Jag har valt att ha julen hemma hos oss just för att kunna bestämma. För mina barns skull. Jag har vart arg så många gånger. Min tonår (när det började eskalera för dem) blev så jobbig och kaotisk. Dom festade medan jag växte upp. Jag hade behövt dom 100% (precis som du beskriver att du gör för dina små) Min mamma var alltid nykter när vi var små, men sen när hon var runt 40+ ändrades allt. Det jag har bestämt i mitt liv är att jag absolut inte tänker göra likadant. Jag avstår hellre lite vin än tar risken. Jag tycker även det är ganska jobbigt i sociala sammanhang, att förklara varför man inte dricker tex vin. “Är du gravid?” “Vad är det för fel?” “Vad tråkig du är” osv. Det är en väldigt konstig inställning vi har i vårt samhälle gällande alkohol… Tyvärr. Nåväl, nu blev det en lång historia här som inte alls var meningen. Jag önskar dig och din fina familj en riktigt God Jul! Ska bli mysigt att gå in här under ledigheten och se vad du har för dig och vad du ska ha för tjusigt på nyår 🙂 Alltid lika inspirerande. Stor Kram!

  Reply
 • Susan
  december 21, 2018 at 5:41 e m

  Så kloka ord ❤️ Tack Julia för det! Håller med till punkt och pricka. Du inspirerar verkligen i smått som stort, men är så glad för det här ämnesvalet. Speciellt i juletid. Du påverkar/inspirerar mer än du tror! Kram

  Reply
 • Julia
  december 22, 2018 at 8:51 f m

  Så viktigt! Dricker inte heller alkohol och min man ett glas vin någon gång per år. Kan ibland uppleva att det ifrågasätts vid middagar och aw-tillfällen. Känns så märkligt att det är normen tycker jag att alltid dricka alkohol då.
  Tycker det här var ett så bra inlägg, önskar fler vågade skriva om det❤️.

  Reply
 • Malin Larsson
  december 25, 2018 at 3:02 f m

  Hej, för att kunna läsa detta inlägg var jag tvungen att stänga ner en sida med reklam för nätsida där man köper vin…
  Men budskapet är såklart viktigt.

  Med vänlig hälsning, Malin

  Reply
 • Malin Larsson
  december 25, 2018 at 3:09 f m

  Hej!
  För att kunna läsa detta inlägg var jag tvungen att stänga ner en reklamlänk till en nätsida ( Louis Bouillot) som säljer vin…

  Men budskapet är såklart viktigt.

  Med vänlig hälsning, Malin

  Reply
 • Johanna
  december 25, 2018 at 9:07 f m

  Vilket fint inlägg!
  Känner precis som du, vill vara glad mot mina barn på ett naturligt sätt. Finnas där för dom till hundra procent när dom behöver det.
  Att hela tiden ha en anledning till att dricka tycker inte jag känns sunt. Är man glad så dricker man, är man ledsen lika så….
  Bättre att bearbeta sina känslor på riktigt. Det tror jag är lärorikt i längden.
  Hoppas du får en fortsatt fantastisk Jul!!
  Kram

  Reply

Leave a Reply