Meny
Baka / Recept

Påskiga recept om den godaste drycken!

Reklam för Kullamust

 

Hej vännerna mina!

Idag ska jag dela med mig av två härliga recept och ett tips på påskens godaste dryck. Vi dricker alltid en riktigt god must när det vankas helg och högtider. En dryck för liten som stor och personligen tycker jag att det är det godaste som finns i dryckesväg.

Vi har en del egen must kvar från höstens skörd men köper även Kullamust som är en naturligt god dryck utan några tillsatser eller tillsatt socker som innehåller 100% frukt och 0,0 % alkohol. Musteriet ligger i Mjöhult och där har man pressat bygdens äpplen sedan år 1929. Jag blir alldeles varm i hjärtat av tanken.

Kullamust finns i flera olika smaker och till Påsk föreslår jag att ni dricker nyheten Crafted Cloudy ( ÄLSKAR) och den försvinnande goda Äpple & Rabarber.

Visste ni att äppelskrutten som blir kvar efter att äpplena pressats förvandlas till biogas som de lokala bussarna bland annat drivs på.

Till den goda musten föreslår jag en sparrispaj och marängtårta. Marängtårta och påsk känns som en given kombination visst?

 

Sparrispaj på glutenfri botten med västerbotten

Pajdeg ingredienser:

3 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

40 g smör

1 ägg

 

Fyllning:

En knippe sparris.

300 g riven Västerbottenost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 Grader. Mixa mandelmjölet och sesamfröna i en mixer och blanda därefter ner resterande ingredienser och mixa till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med gaffel. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Förgrädda i 10 minuter och ta ut pajskalet.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet. Lägg på sparris och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna. Servera med fräsch krispig sallad till.

 

Påskpavlova

Ingredienser maräng:

3 dl strösocker

4 äggvitor

1 tsk vaniljsocker

Ingredienser hallonkräm:

100 g hallonpuré (Gör egen hallonpuré genom att mixa och passera hallon.)

1/2 vaniljstång

1 dl mjölk

3/4 msk pressad citron

2 äggulor

3 msk strösocker

2 msk Maizena majsstärkelse

1 msk smör

1/2 krm salt

1,5 dl vispgrädde

Ingredienser flädercurd:

(Köp färdig lemoncurd om du vill)

3 äggulor

2 1/2 msk + 2 1/2 msk strösocker

1/2 dl konc flädersaft

2 msk pressad citron

50 g smör

Topping:

1/2 dl dulce de leche ­(karamelliserad mjölk)

florsocker

ätbara blommor och blad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Rör ihop socker och äggvita i en rostfri skål. Värm upp över vattenbad under omrörning till 55–60°.
  2. Vispa smeten till en fast marängsmet, gärna i en hushålls­assistent. Blanda i vaniljsockret.
  3. Spritsa en krans, ca 22 cm, på ett bakplåtspapper på en plåt och runda maränger på ett annat bakplåtspapper på en plåt.
  4. Grädda marängkrans och småmaränger mitt i ugnen ca 1 timme, tills de känns lätta och lossnar från bakplåtspapperet. Låt marängerna kallna på galler.
  5. Hallonkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp hallonpuré, vaniljfrön, vaniljstång, mjölk och citronsaft i en kastrull.
  6. Vispa upp äggulorna med socker och majsstärkelse i en bunke. Sila den varma hallonmjölken över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i den rengjorda kastrullen.
  7. Sjud krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret. Rör tills det smält och tillsätt salt. Låt krämen kallna.
  8. Flädercurd: Vispa äggulor och 2 1/2 msk socker. Koka upp flädersaft, citronsaft, 2 1/2 msk socker och smör i en kastrull. Häll saften i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. Förvara i kyl.
  9. Vispa upp hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget.
  10. Klicka ut hallonkrämen på den runda marängbottnen. Lägg på de små marängerna och spritsa på flädercurd och dulce de leche. Pudra över florsocker. Piffa med blommor och blad.

 

 

Njut lördagen!

Puss

Julia

+1

1 Comment

  • Lena Hallgren
    mars 28, 2021 at 5:58 f m

    Åhh Julia! Vilket underbart vackert inlägg, du tar så otroligt vackra bilder, man blir verkligen inspirerad!
    Jag gör alltid en pavlova till påskdessert och i år har du inspirerat mig till nytänkande runt den, det blir fint att överraska med
    Blev så sugen på sparrispajen så den tänkte jag testa redan idag till lunch, den verkar väldigt god
    Önskar dig och din fina familj en riktigt fin påsk! Lena H

    Reply

Leave a Reply