Meny
högtider / Livet på landet / Recept / Sommar

Midsommarlunch och den godaste drycken till!

Reklam för Kullamust

Årets allra somrigaste högtid är snart här och idag vill jag gärna dela med mig av tips på en enkel midsommarlunch med en god dryck till som passar alla och är vår familjs favorit!

Som en enklare lunch till midsommar bjuder jag på hembakt fröknäcke, ostar, rabarbermarmelad, gubbröra och jordgubbar med råkräm till.

Till det dricker vi Kullamust med smak av äpple och rabarber. Mmmm den är SÅ god och hur vacker är inte färgen?

Vi dricker alltid äppelmust när det är helg eller festligheter. Underbart med en dryck som passar alla kring bordet.

Kullamust är en naturligt god dryck utan några tillsatser eller tillsatt socker som innehåller 100% frukt och 0,0 % alkohol. Musteriet ligger i Mjöhult och där har man pressat bygdens äpplen sedan år 1929. Det gör mig varmt i hela hjärtat!

Här kommer recept för er som vill prova. Gubbröran är fantastisk om jag får säga det själv…

 

RECEPT FRÖKNÄCKE

Ingredienser:
ca 3 dl fröer ( jag använde hela linfrön, pumpafrön och havrekorn )
2 dl hackade nötter ( jag använde hasselnötter )
2 msk olivolja

2 tsk fiberhusk

ca 4 dl kokande vatten
flingsalt
Gör såhär:
Blanda frön, nötter, fiberhusk och olja.
Häll på de heta vattnet och rör om till en smet.
Låt smeten stå i ca 15 minuter.
Bre smeten tunt på ett bakplåtspapper. Jag la ett till papper på smeten och kavlade för att få det jämnt.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i ca 30 minuter.
Dela i lagom stora bitar och ställ plåten i ugnen i eftervärmen tills de är helt torra.

RECEPT GUBBRÖRA

Ingredienser:
2 kokta finhackade ekologiska ägg
1/2 dl gräddfil
1 msk majjo
1 dl riven västerbottenost
1/2 röd finhackad rödlök
1-2 dl finhackad dill och gräslök
1 burk finhackad matjessill
Några varv med pepparkvarnen.
Blanda alla ingredienser varsamt, färdigt!

 

RECEPT RABARBERMARMELAD MED SMAK AV VANILJ

Ingredienser:

ca 500 g rabarber

1 tsk vaniljpulver

3 dl syltsocker

2 msk citronsaft

4 frysta hallon ( för färgens skull om man vill)

Gör såhär:

Skölj rabarbern och ta bort blasten. Skär den sedan i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt vanilj och socker. Låt sjuda i cirka 5 minuter och tillsätt citronsaften. Ju mer du rör i marmeladen, ju mer går rabarbern sönder. Personligen gillar jag lite “bitig” marmelad. Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. Sätt på lock och förvara i kylen.

 

RECEPT JORDGUBBAR MED RÅKRÄM

Ingredienser:

2 äggulor

2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

Gör såhär: Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa därefter grädden riktigt fast.
Vänd ner äggvispet i grädden och råkrämen är färdig! Räcker till ca 4 personer och är SÅ god till jordgubbar som en enklare lunchdessert.

 

Vad ska ni hitta på i Midsommar?

Puss

 

0

No Comments

    Leave a Reply