Jag har fått så många många frågor kring vår stenläggning här på gården. Carlos stoooooora projekt som började med en trapp och som sedan har vuxit sig till att bli ett långtidsprojekt med slutmålet sten runt hela huset mer eller mindre.
Gatsten är så himla vackert tycker jag. Det känns liksom lite sådär “stantjusigt” på ett sätt. Nog för att jag älskar gårdsgrus och enkelheten i det. Lantligt sådär. Men stenarna ger vår gård det där lilla extra tycker jag. Sedan så är det alldeles ljuvligt att gå på och tillfredsställelsen att spola av med vatten. Åååh! Rent, prydligt och vackert.
Ni ska få se lite bilder och få en beskrivning av hur arbetet går till. Nu är det ju inte jag som jobbar med stenen utan Carlos. Helt klart ett supertungt arbete som kräver styrka men också en talang. Och han har både styrka och ett skarpt estetiskt öga. Så duktig!
Beskrivning av stenläggning!
Val av sten:
Vi har valt att satsa på en ny sten i den klassiska storleken 10X10X10 cm. Kommer man över ett parti gammal sten så köööp! Men vi har inte haft turen med oss och så behöver vi ju så himla många stenar som gärna får se likadana ut. Våra stenar från Stenbolaget är tumlade för en mer patinerad känsla redan från början.
Underlag och förarbete:
Underlaget är ett grövre grus uppblandat med sand som paddas och innan stenen sätts måste man också tänka på eventuellt fall. Ytan runt vårt huset är inte plant så Carlos har gjort fallet mot den runda rosenrabatten. Hade vi valt att ha endast sten så hade det dels gett ett ganska trist intryck men även blivit en plats där vatten samlats. Inte så bra eller fint heller för den delen. Så glad att Carlos kom att tänka på en rund rabatt där. I rabatten har vi lavendel och ros Klassisk kombo.
Att sätta stenarna:
Gatstenarna har Carlos gjutit fast med grov betong avsedd för gjutning av plintar. Fogarna är fogade med en fin betong och det är kanske ett av de smartaste dragen någonsin? Det växer inget ogräs. Det vill säga helt och hållet underhållsfritt. Vi har råkat ut för en spricka i fogarna och det måste ha varit på grund av den bistra vintern i kombo med att sprickan kom på ett ställe som inte var helt hundra färdig.
Fogning sker när stenarna satt sig och underlaget torkat. Att vänta längre än några dagar med det är inte att rekommendera.
Fogarna ska vattnas med varsam hand och så täcks ytan med plast så att fogarna torkar lagom snabbt.
Det går åt ungefär 4 säckar betong till underlaget och 2 säckar till fogningen per m2.
Hoppas jag fick med allt nu. Fråga om det är något som känns oklart. Och är det så att ni har något härligt stenprojekt på gång hemma. Maila bilder till mig på Julia.khouri@telia.com! Vore jätteroligt att få se.
Nu ska jag och Belle susa iväg på ett snabbt läkarbesök och efteråt har jag lovat glass, jordgubbar och ett besök i leksaksbutiken.
Ses sen!
puss
Julia
4 Comments
Camilla
juli 9, 2018 at 4:27 e mHej!
Så fint det blir! Har du lust att fråga Carlos vilket märke det är på finbetongen han använder till fogningen? Samt var han köper den.
Kram
Camilla
juliak
juli 12, 2018 at 9:50 e mVet att den är köpt på Bauhaus! KRAM
Jennie
juli 17, 2019 at 11:56 e mHej! Vet du vad det är
För sort/typ(kulör) på er sten? vi kollae mellan bohus grå/röd granit eller portugisisk granit nämligen. Därför nyfiken på vilken typ ni har så får man uppfattning om färgen. Gillar skarpt den ljusa tonen er sten har!
/jennie
juliak
juli 19, 2019 at 8:03 e mTumlad antik är det jag minns. Väldigt vackert grå👌🏼