Meny
Trädgård / Våra bin

Det stora trädgårdsinlägget!

Okej. Nu är det dags för det stora trädgårdsinlägget! Hoppas ni tycker om!

Realistiska trädgårdsplaner med lite hjälp!

Mina drömmar, planer och funderingar inför våren. Jag försöker att vara realistisk. Jag vet inte hur pass mycket jag hinner med det här året faktiskt. Juno är som ni vet en älskad liten virvelvind. Som det är nu så behöver jag passa henne varje sekund nästan av vakentiden. Funderar på om barnen kan hjälpa mig. Göra ett sommarjobb av att rensa ogräs och sköta om vissa trädgårdssysslor. Annars är jag ganska sträng med sådant. Här får man inga belöningar för att vi hjälps åt med disk, städning, sopor osv. Det hör liksom till livet. Men just dessa trädgårdssysslor skulle man faktiskt kunna omvandla till sommarjobb för barnen.

Så får det blir. Kanske varsitt ansvarsområde eller ett rullande schema. Det ska jag föreslå och så en lön på det.

Mina fröer!

Det är ganska så lätt att förköpt sig på frön. Lyckas varje år…Men man får ju en sån feeling alltså.

Det här ska jag förså i år som är vackert:

Luktärt ( kommer ett eget litet kapitel om just luktärten längre ner)

Solros Sunstastic Rose & Yellow

Det här ska jag förså i år som är ätbart:

Squash Genovese

Aubergine Black Beauty

Körsbärstomat Black Cherry

Bifftomat Brandywine

Honungsmelon Honey Blonde

Blomkål Early Snowball

Basilika

Hur man lyckas med luktärt?

Jag måste komma igång med att peta ner frön i jorden här hemma. Återigen siktar jag på ett hav av luktärt. Luktärtsodling har liksom blivit något av min paradgren i livet. Inte så dumt ändå. Att vara grym på luktärt…

Förra sommaren blev dock inte lika lyckad som året innan tyvärr. Det blev en sådan köldknäpp + långdragen kamp för sommaren att ta vid.

HÄR hittar ni inlägget som är ett absolut måste för dig som vill lyckas med din luktärt.

I år har jag följande sorter som ska ner i jorden:

Charlies angel, Mollie Rilestone, Old Spice Janet Scott, Mrs Collier, Old Spice Flora Norton, Frills & Blushes, Black Knight, Queen Mother, Royal Navy Dark Blue, Pulsar, Cupid Pink, Old Spice Painted Lady och Old Spice Annie Gilroy.

Rådjuren!

Förra året hittade rådjuren vår trädgård. Jag är inte glad alls. Attans vad de sabbar alltså. Jag kommer att kriga mot dessa sabotörer. Rosorna, de nyplanterade äppelträden och vårt köksland sa de ge tusan i. Jag har köpt Tricogarden + nät.

Kökslandet

Vårt köksland blev dubbelt så stort förra året.

Där ska det bytas ut jordgubbsplantor men annars blir det ungefär som vanligt. Grönsaker, örter, bär och blommor i en härlig blandning.

I kökslandet sätter vi:

Lök, potatis, spenat, sockerärt, sommarmorot, dill och slätbladiga persilja.

Jag ska inventera kryddorna och kanske behöver vi fylla på med gräslök. I kökslandet sätter jag sedan också ut luktärt och solrosor. Det växer redan hallon och svarta vinbär i en del av landet.
Trädgårdsprojekt

Jag ska slutföra förra årets projekt. Att göra om en av våra största rabatter. Det behövs mer jord och en del plantor sedan är det färdigt. I höstas så glömde jag helt och hållet att peta ner lökarna i den rabatten då min pappa bli så dålig. Blir en rabatt som blommar sent skulle jag gissa på…


Det viktigaste i vår trädgård!

Finns där bakom det vita växthuset. Våra biodlingar. Nu håller vi tummen hårt för att de överlevt vintern. Jag såg ett bi ute (!!) igår. Hoppas de har vett att stanna kvar i sina kupor tills våren är här på riktigt.


 

Utmaningar

Mina största utmaningar i år är:

Tiden. Stor familj är lika med ganska så lite tid för mig. Men jag tänker att om vi hjälps åt så får vi ett härligt köksland och en fin trädgård att njuta av. Tillsammans!

Energin i augusti. Där och då brukar jag ledsna. Allt känns lite för fuktigt, tröttsamt, jobbigt och så finns det liksom alldeles för många läskiga insekter ute då. Fy vad jag lider av det. Jag fullkomligen a v s k y r gräshoppor. Sådär panikartat ni vet?

Dahlior! Jag har för första gången i mitt liv köpt dahliaknölar. Jag har inte den blekaste aning om hur man gör. Men vackra är de! Weronica har skrivit Allt om Dahlior och det inlägget måste jag nog lusläsa. Så fort knölarna anlänt.

Sammanfattningsvis så skulle man kunna beskriva den kommande säsongen som en njuta och ta hand om det jag har säsong.

Njuta! Ta hand om.Vårda. Stanna upp och bara vara i stunden. Mm de låter ju i all fall onekligen härligt och drömmigt.

Vår trädgård är jättehärlig. Och jag måste njuta av den. Även om jag egentligen skulle vilja riktigt frossa i storslagna odlingar, nitiskt ogräsplockande och trädgårdsprojekt så har allt sin tid. Just nu är det allra viktigaste att barnen får frossa i solmogna jordgubbar, plocka blommor och ha en gräsmatta att vara på. Jag får gå loss som pensionär sedan med överdådiga dahliarabatter, prunkande rosenbuskar och inte ett spår av ogräs.

Kram!

Julia

0

2 Comments

 • Jennie
  mars 28, 2018 at 12:50 e m

  Wow vilken trädgård ni skapar. Låter underbart fint. Du är superduktig och man blir så inspirerad av dig
  Kram

  Reply
 • Gabriella
  mars 29, 2018 at 11:15 f m

  Hej
  Vad härligt det ser ut! Känner igen mig i tidsbristen men man får göra det man orkar, trädgård ska inte vara stressande..
  Vill tipsa om ett instagram konto där man kan frossa i luktärter, @ceciliawingard1 hon har också en webshop med frön. Har beställt alldeles för mycket frön men åååh vad jag längtar till det blommar. Dröjer ett tag än dock, snön ligger upp till fönstren ännu?
  Ha en underbar helg☀️

  Reply

Leave a Reply