Meny
Trädgård

Tankar om Gotlandsträdgården!

Äntligen. Jag har väntat på att känna mig inspirerad till att planera vår trädgård på Gotland. Men känslan har verkligen inte infunnit sig. Förräns nu. Här ska grävas 😁 Eller nåja, det får ta den tid det tar och det där med att gräva på Gotland är enklare sagt än gjort. Tror vi får ta hjälp av en liten grävmaskin faktiskt. Och så ska jag sätta mig in i “rabatter ovan jord” som inte behöver grävas.

Jag susade genast in på Pinterest när känslan av inspiration infann sig för att samla ihop lite bilder.

Ni ska få vara med från start såklart. Men idag börjar jag med att dela av mig mina tankar so far. Ska se om jag hinner göra en skiss idag över vår tomt. Blir enklare att planera på så vis tänker jag.

Min drömträdgård på Gotland:

En uteplats lagd med kalksten

Ett klassiskt staket ( inget kastanjestaket ) på ena sidan mot vägen och kanske gärdersgård på andra mot åkern.

Köksland med staket runt och en söt grind. Här tänker jag mig 3-4 ganska långa upphöjda bäddar. En med jordgubbar, en med sommarblommor ( solros, ringblomma, slingerkrasse, luktärt, dahlia ) och slutligen en med lök och örter.

Jag vill behålla mycket gräsyta där alla våra fruktträd står. På våren ska det poppa upp ett hav av narcisser. Kanske det vackraste jag vet om. Knotiga fruktträd, gräsmatta och små klungor av narcisser överallt.

Jag vill ta bort några trista buskar och ersätta med gammeldagsa buskrosor.

Runt huset rabatter med en kant av? Ja det får vi klura ut men sten känns givet. I rabatterna längs huset vill jag ha några få väl utvalda perenner. Höstanemoner, rosen desdemona i kombination med stjärnflocka, stockros och lavendel.

Grus! Någon grusgång och ett större område där våra bilar ska stå.

Jag ser det framför mig, gör ni? 😁

Nu blir det utflykt till Visby. Rekvisita, semlor och helgmys ska införskaffas.

 

Ha nu en riktigt härlig fredag!

Puss!

Julia

 

 

 

+3

4 Comments

 • L
  januari 23, 2022 at 7:20 f m

  Ååhh det här ska bli kul att få följa med på! Jag är så intresserad av få tips själv då jag ska försöka få till lite mer härlig trädgård
  till vårt sekelskifteshus. Känns som att det blir massor av härlig inspiration här 💗 Har ju följt dig länge och har redan en hel del
  inspiration från din nuvarande trädgård, bl.a har jag hakat på med luktärter och lite rosor🌸 Skulle gärna vilja veta hur du tänker kring
  planering och placering av växter, gångar, grönsaksland m.m. Svårt ibland när det praktiska/funktionella krockar med det estetiska.
  Tack för att vi får följa med dig i stort som smått💕

  Reply
  • Julia
   januari 23, 2022 at 5:03 e m

   Vad härligt lovar att berätta och visa hur det framskrider! Kram

   Reply
 • Elida
  januari 23, 2022 at 9:40 f m

  Låter underbart! Funderar bara på rabbisarna? Hur ska ni hålla dem borta? Eller är det inte så rabbisfullt där ni har huset? Jag har varit en del på Gotland hos vänner som haft stora bekymmer med sina trädgårdsodlingar på grund av dem…

  Reply
  • Julia
   januari 23, 2022 at 5:02 e m

   Just hos oss ska det vara lugnt. Har faktiskt inte sett en enda och pratade senast med en granne igår som odlar mycket och han bekräftade. Istället finns här räv!

   Reply

Leave a Reply