Meny
Trädgård

Trädgårdsåret 2021

Då var det dags ännu en gång för årets stora trädgårdsinlägg. Alldeles utifrån mina drömmar, tankar och hur jag har det just nu. Det varierar ju från år till år, stund till stund. Min trädgård är inte så stor och här samsas mina odlingar med altan, gunga och allt som hör en småbarnsfamilj till. Jag blev ganska trött förra året på trädgården. Ambitionerna var skyhöga och den tog mycket tid i anspråk. Alltså det får den gärna göra men när måsten samlas på hög och annat försummas så är det inte längre roligt. Trädgården ska vara lycka och välmående för mig. Så med nya friska och lite klokare tag tar jag mig an ett nytt trädgårdsår och här kommer mina tankar och planer. Hoppas ni tycker om!

Eftersom vi har ett hus även på Gotland så vill jag att mina odlingar hemma klarar sig utan att jag gullar med de dagligen. Vi har ju hjälp med både trädgård och våra djur men ändå. Jag kände verkligen förra året att jag odlade för mycket. Jag vill hinna ta tillvara på det jag odlar också.

 

Vår trädgård!

Här har ni en skiss över vår lilla gård!

 

 

Det här odlar jag i år!

Förutom att ta hand om det vi redan har i form av rabatter och köksland med bär i så kommer jag att odla följande:

Grönkål

Luktärt

Sommarrudbeckia

Solros

Spånadslin

Rosenskära

Dahlia 

 

Det blir alltså enbart grönkål när det kommer till ätbart. Möjligen lök också. Vitlöken satte jag i höstas redan. Det är så oerhört lyxigt att kunna skörda sin alldeles egna kål under hösten och vintern. I kökslandet satsar jag helhjärtat på jordgubbar, vinbär, kryddor, rabarber och blommor förstås. Att mixa ätbart med blommor är det finaste jag vet om. Ser framför mig vajande solrosor i augusti. Mmm så vackert!

 

Dahlia

Älskade och ibland något föraktade. Från min sida alltså. Jag har skrivit om det förr. Dahlian har absolut en plats i mitt hjärta men bara en liten. Gillar inte tiden den tar i anspråk och så känns bladverket och stammarna så grova. För att inte tala om de där allra största varianterna av blommor. Inte så vackra i buketter direkt så att nej jag vet inte riktigt. De knölar jag har får hänga med. Om några inte överlever vinterförvaringen så gör det inte så mycket. Jag har köpt två nya sorter på grund av att jag vill kunna göra lite mustigare buketter på sensommaren. Alltså lite mer mustiga färger som går mot aprikos och rött.

De här sorterna har jag i min ägo just nu:

Ace Summer Sunset

Break Out

Evanah

Zingaro

Hollyhill Orange Ice

Maya

Polar Ice

Princess Elisabeth

Watch Up

Maaike

Megan Dean

Wizard of Oz

Small World

Myaba Fubuki

My Love eko

Petras wedding

Polar Ice

Silver Years

White Aster

Sweet Nathalie

 

Hur man planterar – Dahlian är en ganska anskrämlig liten torr knöl till en början som ser till synes livlös ut när man öppnar förpackningen.

Knölarna kan man köpa online eller i butik. Ger inget särskilt tips när det kommer till butik då jag fick väldigt många knölar förrförra året som det inte blev något av. Jag gissar på dålig kvalité eller frostskadade. Knölarna får alltså inte levereras när det är frostrisk för då skadas de. Det är även därför knölarna grävs upp men mer om det sedan.

Knölarna kan planteras ut direkt när risken för frost är över. Eller så förodlar man inomhus om man som jag vill njuta av blommorna riktigt riktigt länge. Här gäller det dock att inte ha för varmt eller mörkt. Man vill gärna ha en stadig knubbig planta.

Jag har satt mina knölar i jord under april månad. Rejäla krukor med urnjord. Lite av toppen på knölen kan sticka upp ur jorden. Jag vet att det går att använda plastpåsar som “krukor” också. Krukorna har fått stå frostfritt i växthuset.

Att toppa – Jag har provat både och. Jag upplever att mina plantor blivit stadiga och knubbiga oavsett om jag toppat av de eller inte. Fördelen är att man av den delen som klipps bort kan ta en stickling. Om man vill ha ännu fler plantor vill säga. Att toppa plantan innebär att man klipper av en bit av toppen när den är ungefär 20 cm hög.

Friland, kruka eller lådor? – Dags att planera ut och det görs när risken för frost är över. Dahlia i kruka kräver mer tillsyn i form av bevattning. Såklart. Lådor likaså men klarar sig något bättre. Mina Dahlior i rabatt det vill säga friland är de som är allra vackrast och som också klarat sig bäst från tvestjärtarna. I en normalstor pallkrage sätter jag 6 stycken plantor.

Hur tar jag hand om mina Dahlior – Som alltid är kvalitén på jorden viktig. Jag kan tumma på mycket men inte det. Dahlian vill gärna inte torka ut speciellt inte i början. Jag gödslar några gånger under en säsong och myllar då ner någon näve med hönsgödsel här och där. Mot tvestjärtar har jag ingen lösning men ska jag prova att gillra fällor som man tillverkar av torrt gräs och krukor. Dahlian är en bräcklig primadonna som behöver stöd allt som oftast. Jag gör enkla av bambu. Tre pinnar som binds ihop med jutesnöre upptill. Och stöden sätter jag dit redan när de inte behövs. En hård vindpust kan vara förödande. När Dahliaplantorna sedan vuxit till sig så stöttar djup varandra fint också.

Vilka sorter är finast – Detta är ju självklart en smaksak men jag tycker att själva formen är viktig. Jag vill gärna mixa storlekar och sorter så att det blir en spännande blandning. Så förutom favoritfärger är mitt tips att mixa storlek och sort. Så fint med små pompom dahlior tillsammans med större dubbla till exempel.

Vackra Dahliabuketer – Dahlian tar ju verkligen för sig och kan bli näääästan too much perfekt för mig. Jag tycker om när något blir lite skavigt sådär. När en stil bryts av med en annan och det perfekta rubbas lite. Oj förstår ni ens hur jag menar? Perfekt är helt enkelt trist i mina ögon. Så när jag binder mina dahliabuketter så vill jag gärna addera till något. Gärna något som spretar lite. Luktärt till exempel är jättefint när man tar med bladverk också. Eller ett par äppelkvistar. Frukt och blommor, så vacker kombo!

När hösten kommer – Och den allra första frosten omfamnat Dahliorna är det dags att ta upp knölarna. Här misslyckades jag helt förrförra året på grund av att en dörr glömdes öppen när det var som kallast. Då dog knölarna och alla mina pelargoner. Nåväl. Man tar upp knölarna och låter de torka något så att man kan få bort det mesta av jorden. Sedan kan man med fördel slå in i tidningspapper och förvara torrt och svalt över vintern.

 

Rosenskära

Rosenskäran är en anspråkslös och vacker sommarblomma. Jag försår de inne men kan man lika gärna så de direkt ute när jorden reder sig. Tänk på att inte gödsla för mycket. Då uteblir den rikliga blomningen. Och plocka hela tiden för ännu mer blomsterfröjd.

Årets sorter:

Vega White

Double Click Snow Puff

Purity

Cosmos Sweet Sixteen

Cosmos Double Click Rose BonBon

Cupcake white

 

Luktärt

En högt älskad favorit. Och ganska snart är det dags att sätta frön i jord.

Årets sorter:

Dorothy Eckford

Castle of Mey

Julie

Memorial Flight

Norman Wisdom

Kingfisher

Lady Grisel Hamilton

Chelsea Centenary

Aurora Borealis

High Scent

 

Sticklingar!

Jag tar sticklingar från pelargoner och Dahlia. Inga konstigheter egentligen. Från Pelargonen tar jag en gren som känns knubbig och bra, kapar med en vass sax och tar ev bort blad nedtill och sätter direkt i en kruka med jord.

Dahliasticklingarna gör jag på liknande sätt. Kapar av toppen på en ung planta och stor sticklingen direkt i jord. Över krukan sätter jag en plastpåse så att det blir som ett miniväxthus.

 

Skadedjur

Vi har sniglar. Och det enda som funkar här är att plocka och slänga. Jag avlönar mina barn. Tipselitips! När det kommer till rådjur så är ett plank och Tricoderm mitt bästa tips.

 

Gödsel

Jag gödslar uteslutande med hönsgödsel i pelletsform och ja nu har vi ju egna höns också som sprätter runt och gör sitt.

 

Förså!

Jag förstår en del. Dels för att vissa sorter bör försås och andra vill jag ha tidig blomning på. Både när det kommer till ätbart och blomster. Krävs en del pyssel och bra belysning. Det är kanske det allra viktigaste ändå för då blir plantorna stadiga. Jag återbrukar platsbyttor och krukor att så i.

 

Övriga projekt:

Såpskura altanen och alla utemöbler.

Vårstäda alla rabatter.

Vårstäda våra växthus.

Lägga färdigt gången med gatsten bort mot ladan.

Snygga till kökslandets gångar som hönsen saboterat.

Göra fint i en bortglömd del av trädgården vid det vita växthuset. Grus och en ny rabatt kanske…

 

Det här kikar jag efter på loppis till min trädgård!

Krukor – Gärna från Gränsfors för de är vackrast. Patinetade terracottakrukor är det finaste jag vet om.

Korgar – så bra i skördetider och praktiskt närman plockar blommor och ska bära med sig verktyg från ett ställe till ett annat.

Zinkbaljor – Så fint att samla vatten i, ha till planteringar och använda som vackra stilleben med blommor.

Kökstillbehör – Bakformar är perfekta att odla i eller ha som brickor till sådder.

Band – Vackra band att knyta runt buketter.

Vaser – Här kan man med fördel tänka att det även är vackert med en kopp, kanna eller glasburk. Jag älska vaser och här finns ingen begränsing för mig. Alla vaser kommer till användning, förr eller snare.

Vasinsats i glas – Typiskt bra grej att fynda på loppis. Så praktiskt att ha när man arrangerar blommor i en vas. Insatserna är riktigt tunga och de ställer man i botten på en vas och stjälkarna i själva hålen.

 

 

Undrar ni över något så är det bara att fråga!

När säsongen drar igång på allvar så hittar ni mig även inne på mitt andra instagramkonto Julias trädgård. Hoppas vi ses där! Klicka HÄR för att komma dit!

Puss!

Julia

0

2 Comments

 • Camilla
  januari 28, 2021 at 6:02 e m

  Åh tack för det här inlägget 🤗 Så mycket inspiration! Nu ska jag genast beställa ett gäng fröer. Ser fram så emot ljusare tider ☀️

  Reply
 • Lisa
  januari 29, 2021 at 2:17 e m

  Fint inlägg med längtan till våren nu!! Och som du skriver, det ska inte vara för mycket arbete så man inte mäktar med. Då försvinner det roliga och mysiga med att vara ute i trädgården, odla mm!.

  Reply

Leave a Reply