Häromdagen gick jag ut en liten stund i trädgården och tog några bilder till er. För att visa hur det ser ut exakt precis just nu. Vi tar en titt. Och så ska jag dela med mig av tre trädgårdstips.
Det är piontider här just nu. De här två är nykomlingar i mina rabatter. Pioner tar lite tid på sig men väl värda väntan. I min trädgård har jag nog totalt åtta riktigt stora plantor.
Och rostider.
Doften av ros. Kanske en av de allra bästa…?
Här år rosen Trier precis på gång.
I den runda lilla rabatten framför farstun står Queen Of Sweden. Ganska medtagen efter vargavintern men blommar snällt ändå.
Grönt och väldigt lummigt skulle man kunna säga.
Det här ser jag extremt mycket fram emot. Lykkefund i full blom. Tänk vilken växtkraft? De satte jag förra sommaren.
Här står Desdemona och nickar vackert.
Tunga välfyllda blekrosa blommor. Mmm…
Louise Bugnet blommar vidare. Sedan i våras. Tacksammare buskros finns knappt.
Jag har en känsla av att Lykkefund blir en riktig älsklingsros.
Maffigt med så många pioner.
Sådärja. Det var några av trädgårdens riktiga skönheter. Vi får vidare till kökslandet och ser efter vad som finns där.
Tips nummer 1
Luktärt minsann, en härlig ettårig sommarblomma! Ja det är tips nummer ett från mig till er. Att alltid mixa grönsaksodlingarna med vackra blommor ettåriga sommarblommor. Det är så otroligt vackert tycker jag. Att strössla ut blomfrön längs raderna av grönsaker.
Låta det bli som det blir bland prydliga rader av grönsaker. Allt som oftast skördar man ju även grönsakerna innan hela säsongen lidit mot sitt slut och då är det himla trevligt att det inte blir alldeles tomt tycker jag. Och vem älskar inte alldeles egna snittblommor långt in på hösten? Jag sätter ettåriga blommor som ringblomma, krasse, solros, luktärt och rosenskära. Enkla och oerhört tacksamma blommor som är svåra att misslyckas med. Det skulle möjligtvis vara rosenskäran då som absolut inte behöver skämmas bort med gödsel. Då blir det nämligen mer grönt än blommor.
Jag har under så många år jag kan minnas beställt fröerna från Impecta som har ett brett sortiment av frön som håller så fin kvalité. Det finns dessutom en bredd av sorter och visst är det skönt att beställa det mesta från en och samma butik. Plus i kanten för fina fröpåsar. Det viktiga är att läsa på noga på fröpåsens baksida så att man vet vad som gäller. Luktärt kan man till exempel med fördel förså redan i början på mars för blomsterprakt tidigt. Så gör jag varje år och resultatet blir de vackraste luktärtsbuketter man kan tänka sig redan i juni. Doften är himmelsk!
Så lägg nu detta på minnet inför nästa år. Maxa odlingarna och mixa heljvilt. Det blir hur charmigt och fint som helst jag lovar!
Tips nummer 2
Ja det frodas, är grönt lummigt och de härliga sommarblommorna som jag sått här i kökslandet är på gång. Men det var på vippen att alltsammans blev förstört. Aldrig någonsin har jag upplevt en invasion av sniglar som det här året. Jag trodde tvärtom att det skulle bli lugnt tack vare vargavintern men icke.
Det är helt ofattbara mängder som plockats här i Björsta om kvällarna sedan veckor tillbaka och skulle vi inte ha gjort det så skulle ha de ätit upp alltsammans. Alltså ni vet sådär hundratals varje kväll från alldeles enormt stora till knappt synliga små rackare. Solrosorna blev uppätna allra först innan vi insåg vad som höll på att hända så nya fröpåsar är beställda från Impecta. Hoppas hoppas så att de hinner blomma. Jag som såg solrosor framför mig där i kökslandet i augusti september men jaja. Nu vet jag att det här med snigelbekämpning måste man börja med i god tid.
Hursomhelst här ska ni få ett ovärderligt tips av mig när det kommer till att bli av med sniglar. Jag hörde mig för lite bland mina Instagramföljare om de möjligtvis hade tips att dela med sig av när det kommer till att bekämpa mördarsniglar och majoriteten gav samma svar. Nämligen Ferramol Snigeleffekt som finns att köpa hos Impecta.
“Kornen strös ut på områden där sniglarna gärna rör sig och äter av växtligheten. När sniglarna ätit av kornen drar de sig mätta tillbaka till sina gömställen där de dör av uttorkning. Skadar inte omgivande växtlighet eller nyttodjur. Förpackningens utformning gör kornen lätta att strö ut, direkt ur förpackningen. Enligt den europeiska miljöorganisationen Ecocert tillåten att använda i ekologisk odling.”
Förstår ni hur bra grej det här är för oss som krigar mot dessa eländiga varelser? Lyckan är gjord för min del och här strösslas det för glatta livet just nu kan jag meddela. Medlet är inte skadligt mot varken människor, växter eller djur. Ja förutom mördarsniglar då.
I övrigt så är årets trädgårdsfiender löss och torka. Det har inte regnat så mycket hos oss och fortsätter det såhär så kommer det snabbt att bli väldans torrt. Lössen motas bäst bort med såpavatten eller en riktigt hård vattenstråle tycker jag. Hos oss är det främst rosorna som angripits. Hittar man nyckelpigor så man kan med fördel flytta över de till de angripna växterna. Löss är nämligen mums för just nyckelpigor.
Tips nummer 3
Glöm inte att trädgård ska vara lustfyllt. Jag tappar det helt när kraven hopar sig på hög. Ja det finns alltid ogräs att ta tag i, rabatter att göra fina, projekt att påbörja eller avsluta för den delen. Jag lär mig att leva med det. Eller ja jag försöker mitt allra bästa. Är man prestationsinriktad så är man men jag tycker ändå att det går ganska bra. Njutet går före.
Trädgården är ett livslångt projekt som får ta den tid det tar. Och den får anpassa sig helt efter min livssituation. Förra året hade jag 50 tomatplantor. I år? Inte en enda. Låt lusten och livet styra! Det bästa är att föra anteckningar så att man kommer ihåg inför nästa år. Vad var lyckat och vad var mindre lyckat? Finns det något man saknar i sin trädgård eller kanske något projekt som är bättre att ta tag i på vårkanten? Skriv ner allt. Minnet är bra men kort ni vet.
Det blir vad det blir och det som är så bra är ju att man alltid får en ny chans med trädgården. Den är förlåtande och snäll. Man kan alltid göra om och varje år lär man sig något nytt.
Puss!
Julia
1 Comment
Karin
juli 1, 2021 at 1:55 e mSå otroligt fint i er trädgård! Fick inspiration av dina luktärtor förra året och har nu så fina i ljusa färger i min trädgård.